REUTERS

Існують всі підстави вважати, що глобальне потепління стало причиною затяжних злив на північно-заході Англії, які спричинили найсильніші за останні роки повені.

Про це заявили у Головній метеорологічній службі Сполученого Королівства, передає ТАСС.

За словами головного наукового консультанта служби Джулії Слінго, погодні умови в країні в останні дні "не можна назвати інакше, як аномальними".

Відео дня

У зв'язку з цим фахівці особливо відзначають ситуацію в містечку Тирлмер в графстві Камбрія, найбільш постраждалому від повені: менш ніж за дві доби там випало 405 мм опадів, що є рекордним показником за весь час ведення відповідних спостережень і майже в два рази вище місячної норми.

Читайте такожТанення вічної мерзлоти може завдати шкоди людству в десятки трильйонів доларів - кліматологи

"Поки що ми не можемо однозначно говорити про глобальну зміну клімату як про головну причину сталися повені, - заявила Слинго в інтерв'ю BBC. - Тим не менш, з тих відомостей, що дає нам фундаментальна фізика і погодне моделювання, можна зробити висновок, що зв'язок існує".

На думку фахівців, затяжні зливи у Великобританії викликані погодними аномаліями в західній частині тихоокеанського регіону, де останнім часом також значно почастішали дощі. Причиною останніх може бути більш швидке, ніж раніше, танення арктичних льодів.

В даний час у Великобританії оголошені близько 100 попереджень про повені, при цьому близько 15 з них обіцяють бути сильними. Всього за останні дні затопленими виявилися більше 5 тис. будинків по всій країні, близько 60 тис. залишилися без електрики. Стихія призвела до евакуації тисяч жителів північно-західної Англії, щонайменше дві людини загинули.