Финляндия / vlada.io

"Грудень потеплішав на 5 градусів, у той час як температура в серпні практично не змінилася", - говорить начальник відділу Метеорологічного інституту Арі Лааксонен, повідомляє Yle.

Читайте такожГлобальне потепління може перетворити країни Перської затоки на непридатні для життя - вчені

Рекорди максимальних температур по місяцях виявлялися побиті п'ять разів протягом 2000-х років. Найсвіжіший рекорд – це нова максимальна температура листопада +14,3 градуса.

Відео дня

Рекордів по температурних мінімумах в 2000-ті роки не ставилося. Востаннє рекордно низька температура була зафіксована в 1999 році.

Дослідження штормів складніше, ніж дослідження температур, однак все вказує на те, що період сильних штормів перемістився з осені на зиму. Також шторми перенеслися на північ і схід.

Потепління клімату також має наслідки для моря. Рівень води в Балтійському морі підвищився, морська вода стала теплішою, лід тоншим, опадів стало більше і морська фауна зазнала змін.

За словами експерта Метеорологічного інституту Пекки Аленіуса, раніше температура води на поверхні моря досягала максимуму до кінця липня – початку серпня, проте зараз, через потепління клімату, температурний максимум все більше і більше переноситься на серпень.

Фінські озера замерзають все пізніше і звільняються з-під льоду все раніше. У Південній Фінляндії товщина снігового покриву скоротилася наполовину. Дерева зеленіють раніше. Також сфера проживання різних видів тварин переміщається на північ.

Якщо температура на планеті підвищиться на кілька градусів, у Фінляндії клімат потеплішає ще більше, на 5-6 градусів. І навіть у тому випадку, якщо обмеження на шкідливі викиди будуть введені негайно, все ж клімат у Фінляндії потеплішає мінімум на два градуси.