REUTERS

Більшість великих катастроф на планеті протягом останнього двадцятиріччя були викликані погодою.

Читайте такожВІЛ покинув список смертельно небезпечних хвороб - вчені

Про це повідомляє lenta.ru з посиланням на звіт бюро ООН зі зниження ризику стихійних лих.

Відео дня

За даними ООН, 606 тисяч людей загинули внаслідок повеней, посухи, буревіїв, аномальної спеки та інших явищ (по всьому світу нарахували 6457 стихійних лих за ці роки). Ще 4,1 мільярда жителів планети втратили здоров'я, житло і майно. Загальний збиток від цих катастроф склав приблизно 1,89 трильйона доларів.

ООН робила розрахунки по міжнародній базі даних катастроф (International Disaster Database, EM-DAT). Погодні явища потрапляють в групу катастроф природного характеру — поряд з геологічними (землетруси, виверження вулканів, цунамі), біологічними (епідемії) і позаземними (метеорити). Друга велика група — техногенні катастрофи. Війни, теракти і тому подібні свідомо вироблені руйнування система не враховує.

У базу даних зараховувалися лиха, які призвели до загибелі не менше десяти чоловік, торкнулися сто чи більше осіб, або спонукали влади країни оголосити надзвичайний стан.

Порівняно з іншими типами катастроф виділилася несподівано велика руйнівна сила погодних явищ. Найчастіше трапляються повені – це майже половина врахованих лих за останні 20 років. Однак урагани і тайфуни забрали набагато більше життів: 242 тисячі (причому 138 тисяч загинуло від лише одного циклону, який вразив М'янму в 2008 році). Аномальна спека виявилася смертельної передусім для розвинутих країн: через неї померли 148 тисяч осіб, головним чином в Європі.

Вчені побоюються, що зміни клімату, які продовжуються, призведуть до ще більш руйнівних погодних явищ. У 2005-2014 роках пов'язаних з погодою стихійних лих було на 14 відсотків більше, ніж у 1995-2004 роках (335), та на 90 відсотків більше, ніж у 1985-1994 роках.