REUTERS

Про це заявив президент Франції Франсуа Олланд. "У Парижі ми постараємося відповісти на одне головне питання. Чи здатне людство вирішити: чи врятуємо ми життя на цій планеті? Якщо ми не приймемо це рішення в Парижі..., то потім буде занадто пізно", – підкреслив Франсуа Олланд, виступаючи на Генеральній асамблеї ООН, передає "Голос Америки".

Читайте такожКліматичні зміни прискорюють міграцію людей з Африки – вчений

Учасники конференції в Парижі зроблять спробу домовитися про те, наскільки необхідно скоротити обсяг викидів парникових газів, через які клімат на планеті стає теплішим, що являє собою загрозу для всього світу.

Відео дня

Хоча практично кожен з світових лідерів згоден з тим, що необхідно діяти, зберігаються істотні розбіжності з приводу витрат на прийняття необхідних заходів.

Представники країн що розвиваються, стверджують, що, оскільки багаті країни є головними забруднювачами, саме їм слід взяти на себе основну частину витрат. Зі свого боку, багаті країни хотіли б, щоб країни, що розвиваються, також зробили свій внесок у вирішення проблеми. Уряди багатьох країн не хочуть бути пов'язаними обов'язковими квотами на викид парникових газів.

В понеділок в ООН президент США Барак Обама зустрівся з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Серед іншого сторони обговорили також освоєння екологічно чистих видів енергії. Запропонований Індією план дій щодо глобального потепління передбачає більш широке використання відновлюваних видів енергії та перехід на більш екологічний транспорт з метою скорочення забруднення повітря легковими і вантажними автомобілями і автобусами.

На думку експертів ООН, країни повинні поставити загальну мету – запобігти потеплінню глобального клімату на 2 градуси за Цельсієм порівняно з доіндустріальним рівнем.