Планктон влияет на образование льда в облаках / meteovesti.ru

Про це йдеться у дослідженні вчених з університету Лідса (Великобританія) і Торонто (Канада), передають "Метеовести".

Вчені збирали і досліджували під мікроскопом крапельки морської піни у Північному Льодовитому, Атлантичному і Тихому океанах, а потім зіставляли ці дані з результатами комп'ютерного моделювання процесів, що відбуваються в атмосфері.

Читайте такожТемпи танення льодовиків зростають: під загрозою затоплення опиняться деякі штати США, Сингапур і Токіо

Відео дня

В результаті вдалося з'ясувати загальну картину: деякі крапельки водяного пилу, що зриваються з гребенів хвиль і піднімаються в атмосферу, містять органічні речовини - продукти життєдіяльності фітопланктону. Саме такі крапельки через свій особливий хімічний склад стають центрами утворення кристалів льоду у хмарах.

Раніше вже висловлювалися припущення, що біологічний матеріал може запустити формування льоду у хмарах. Тепер отримані надійні докази. Досліджений механізм має велике значення для клімату, особливо на полюсах.

Варто зазначити, що кристалики льоду в хмарах відіграють дуже важливу роль: від їхньої кількості залежить, наскільки довго хмара «проживе», і як багато з ней випаде дощу, граду або снігу.

Очевидно, що особливо багато льоду утворюється у хмарах на полюсах, де в останні роки клімат переживає швидкі й драматичні зміни. Арктичний лід тане, у той час як в Антарктиці льоду стає більше, що впливає на погоду по всій Земній кулі.