REUTERS

Пік посилення кліматичного феномена Ель-Ніньо припаде на період з жовтня на січень, причому явище стане одним з найпотужніших, починаючи з 1950 року, повідомляють Метеовести з посиланням на Всесвітню метеорологічну організацію.

Кліматичні моделі показують, що середня температура поверхні води в центральних і східних частинах Тихого океану буде на 2 градуси вище середніх показників. Таким чином, це Ель-Ніньо потенційно може стати одним з найпотужніших за останні 65 років поряд зі схожими погодними явищами у 1972-73, 1982-1983 та 1997-1998 рр.

Читайте такожВчені заявляють про зміни: потепління б'є нові рекорди, і зростання температури океану вже не зупинити

Відео дня

Нагадаємо, що Ель-Ніньо являє собою періодичне потепління поверхні води в тропічних районах Тихого океану. Перша згадка терміна «Ель-Ніньо» відноситься до 1892 року, коли капітан Каміло Каррило повідомив про нього на конгресі Географічного Товариства в перуанській столиці Лімі. Довгий час на явище майже не звертали ніякої уваги, вважаючи його регіональним. Тільки до кінця ХХ століття з'ясувалося зв'язку Ель-Ніньо з кліматом планети.

Причини Ель-Ніньо до кінця не досліджені, але відомо, що воно починається з ослабленням пасатів, які відганяють прогрітий поверхневий шар води у західну зону Тихого океану.