greenbelarus.info

Про це заявив у четвер на відкритих дебатах в Раді Безпеки ООН "Проблеми миру і безпеки для малих острівних держав" прем'єр-міністр Самоа Туилаепа Саилеле Малиелегаои.

Він зазначив, що обговорення цих питань - "велика рідкість" в РБ ООН, хоча проблеми, що стоять перед державами Океанії "численні, складні та різноманітні".

Читайте такожВчені звинуватили в глобальному потеплінні гази-анестетики

Відео дня

"Підйом рівня океану та інші негативні наслідки глобальних кліматичних змін представляють серйозну загрозу для малих острівних держав, - сказав прем'єр. - Для багатьох це найбільша загроза їх існуванню, оскільки мова йде про скорочення їх території у зв'язку з підйомом рівня океану". За його словами, малі острівні держави мають намір використовувати всі можливості і всі форуми, включаючи ООН, щоб "світове співтовариство усвідомлювало проблему і враховувало наслідки кліматичних змін для безпеки малих держав".

"Міжнародному співтовариству не варто плекати ілюзій: погіршення умов існування на планеті обернеться хаосом", - вважає постійний представник Індонезії при ООН Дестра Перкайа. Головне зараз, додав він, розробити заходи по реагуванню при природних катаклізмах.

Читайте такожВчені вважають, що серія різких змін клімату, а не люди, знищили мамонтів

Крім того, міністр з розвитку міжнародного співробітництва Швеції Ісабелла Левін, виступаючи від імені групи північних країн (Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія і Швеція), зазначила, що малі острівні держави, що розвиваються "безумовно, найбільшою мірою постраждали від наслідків кліматичних змін". "Для цих держав глобальне потепління - це не просто питання екології, - сказала вона. - Для них це питання безпеки".

Як повідомляв УНІАН, навіть якщо всі країни світу, нарешті, домовляться про давно заплановане різке обмеження викидів вуглекислого газу, Світовий океан продовжить нагріватися в найближчі сотні, а може, й тисячі років.