Иллюстративная фотография: таяние ледников ускорилось  / snegidhi.com

Птахи і тварини мігрують з півдня на крайню Північ. Вчені кажуть про сенсації, яка говорить про стрімке потепління клімату. Швидка зміна екосистеми застала зненацька не тільки мандрівників, але і корінних мешканців Арктики, пишуть Вести.

У тому, що екосистема необоротно змінюється, винна зміна клімату, вважають біологи. Стрімке потепління, ймовірно, застало зненацька мешканців Арктики. На острові Білий, наприклад, вдалося зробити фотографії полярних оленів і ведмедів — причому в сезон, коли їх тут бути не повинно. В цьому році лід з Обської, Байдарацької губи і Карського моря пішов раніше, і звірі застрягли. Вчені зафіксували і нові для цих місць види птахів — прилетіли з півдня степовий лунь і рябинник. Відразу в десять разів зросла кількість білих сов.

Читайте такожВчені заявляють про зміни: потепління б'є нові рекорди, і зростання температури океану вже не зупинити

Відео дня

"У такій концентрації ніколи, в науковій літературі не описано і ніде не бачили. Це підтверджує особливу цінність острова Білий, його унікальність", — розповідає заступник директора екологічного науково-дослідного стаціонару Олександр Соколов.

Біологи впевнені, що результати досліджень, щонайменше, змусять світове співтовариство визнати: глобальне потепління — це не припущення, а факт, який більше не можна ігнорувати.