REUTERS

За даними американських і японських метеорологів, перші шість місяців цього року були найтеплішими за всю історію інструментальних спостережень.

Середня температура, в тому числі поверхні океанів, була на 0,85 відсотка вище середньої температури в XX столітті, що становила 15,5 градусів Цельсія.

Про це повідомляє Центр новин ООН з посиланням на експертів Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Відео дня

Читайте такожВчені заявляють про зміни: потепління б'є нові рекорди, і зростання температури океану вже не зупинити

Незвично високі температури спостерігалися практично у всій Євразії, Південній Америці, Африці, Австралії і на заході Північної Америки. На сьогоднішній день найбільше від спеки страждають Балкани і Південна Європа. Клер Нулліс із Всесвітньої метеорологічної організації не береться стверджувати на 100 відсотків, що аномальна спека - прямий наслідок зміни клімату. Проте вона цілком вписується до існуючих моделей.

«Все, що ми спостерігаємо, збігається з нашими очікуваннями в зв'язку зі зміною клімату, - сказала Нулліс. - А цей сценарій передбачає, що періоди аномальної спеки будуть все частішими, більш інтенсивними і тривалими. Якщо порівнювати з аналогічним явищем в 2003 році, то нинішня спека настала надзвичайно рано».

Вона зазначила, що високі температури будуть триматися і далі. Так, у східних і південних районах США спека не збирається спадати і досягає 38-40 градусів Цельсія.