Эль-Ниньо / Jon Sullivan / Wikipedia

За прогнозами Метеорологічної служби уряду США, ефект Ель-Ніньо у Північній півкулі, швидше за все, залишиться мінімальним протягом літа, проте збільшиться до кінця осені і збережеться всю зиму.

Про це повідомляє Вокруг Света з посиланням на Reuters.

Ймовірність того, що Ель-Ніньо триватиме протягом зими, становить понад 90%, 80% — що він збережеться ранньою весною.

Відео дня

Ель-Ніньо (у перекладі з іспанського — «немовля») — так називається тепла течія, що виникає в окремі роки в східній частині Тихого океану і йде від екватора на південь, вздовж Еквадору, Перу і Чилі. Механізм виникнення Ель-Ніньо досі до кінця не вивчений. У звичайні роки прогріті води Тихого океану переміщуються постійно східними вітрами — пасатами від Американського континенту до Азії, де в районі Індонезії формується величезний теплий басейн. Але іноді пасати чомусь послаблюються, і тоді колосальні маси теплої води спрямовуються на схід, у зворотному напрямку, що різко підвищує температуру на величезній площі Тихого океану.

Читайте такожПапа Римський назвав винних у погіршенні клімату

При цьому перерозподіл енергії від океану до атмосфери настільки великий, що зазвичай призводить до серйозних збурень у всій повітряній оболонці Землі, порушує нормальну циркуляцію атмосфери, а це, в свою чергу, обертається численними стихійними лихами в різних регіонах планети.

Явище має руйнівні наслідки в першу чергу для сільського господарства: викликає проливні дощі і сильні повені в Південній Америці, посухи в Азії, призводить до різних кліматичних аномалій у Східній Африці.

Вчені вважають, що Ель-Ніньо підвищує ймовірність поширення інфекційних хвороб і виникнення природних катаклізмів. Ризик військових конфліктів під час дії Ель-Ніньо зростає до 6%.

Для порівняння: під час протилежної фази цього явища — Ля-Нінья — цей показник становить 3%. А в країнах, що перебувають поза зоною дії Ель-Ніньо, цей показник стабільно дорівнює 2%. Зв'язок між кліматом і військовими діями, ймовірно, виникає через неврожаї, які часто трапляються у роки спеки.