hnb.com.ua

До такого висновку дійшли вчені з швейцарського Університету Гетеборга, пише "Навколо світу". Результати їх дослідження показали, що зміна температури всього на 2 градуси за Цельсієм може зробити мідії, устриці та інші популярні молюски непридатними для споживання людиною.

Читайте такожБілі ведмеді можуть повністю зникнути до 2025 року - екологи

За прогнозами кліматологів, протягом наступного століття температура морської води буде підвищуватися. Ця обставина призведе до масового порушення природного середовища морських тварин. Крім того, стане випадати більше опадів, що спричинить зниження концентрації солі у верхніх шарах води. На думку вчених, всі ці зміни суттєво вплинуть мікроскопічні спільноти бактерій і планктону, які в свою чергу вплинуть на види, що стоять вище в харчовому ланцюжку. Як очікується, майбутні умови підуть на користь хвороботворним бактеріям і планктонним видами, що виробляють різні токсини, у тому числі летальний PST (паралітичний токсин молюсків). Токсини будуть накопичуватися в молюсках, вживання яких в їжу буде супроводжуватися певними ризиками для людини. У ході свого дослідження вчені з Університету Гетеборга вивчили, як зміна клімату може вплинути на індустрію з вирощування зелених мідій, що розгорнулася на південно-заході Індії. Працюючи на узбережжі міста Мангалор, вони вирощували мідії у воді з високою температурою і низьким вмістом солі, а також піддавали їх впливу бактерій і планктону, що виробляють токсини. У результаті з'ясувалося, що поєднання всіх цих факторів негативним чином відбивається на здоров'ї мідій. Вчені сподіваються, що отримані результати підштовхнуть уряди різних країн до здійснення довгострокових програм моніторингу за популяціями молюсків: "Індійський уряд повинен проявляти пильність щодо контролю стану прибережних вод, особливо в місцях, де розвивається промисловість з вирощування та переробки молюсків". У планах дослідників - продовжити роботу в заданому напрямку з метою визначити, чи нададуть кліматичні зміни аналогічний ефект на життя популяцій устриць і креветок.

Відео дня

Нагадаємо, раніше лабораторні тести підтвердили, що якщо викиди вуглекислоти (результат людської діяльності) будуть йти тими ж темпами, що і зараз, до кінця століття можуть зовсім зникнути мідії і морські зірки. Як вважають вчені, шанси на виживання мають тільки устриці.