REUTERS

Президент США Барак Обама підтримав ініціативи папи Римського Франциска, який закликав світове співтовариство боротися з проблемою зміни клімату, повідомив Білий дім.

Папа Римський видав у четвер енцикліку Laudato Si, в якій заявив, що багаті країни несуть більшу частину відповідальності за руйнування планети. Понтифік закликав захищати найбідніші верстви населення по всьому світу від наслідків зміни клімату. Він розкритикував залежність політики від фінансів і технології і закликав людство змінити спосіб життя і виробництва таким чином, щоб побороти глобальне потепління, що загрожує екологічними лихами, передає РИА Новости.

"Я вітаю енцикліку його святості папи Франциска і глибоко захоплююся рішенням папи з притаманною йому ясністю, силою вираження і моральним авторитетом його сану домагатися прийняття заходів проти глобальної зміни клімату", — йдеться в заяві Обами.

Відео дня

За словами президента США, він повністю поділяє думку папи про те, що необхідно захистити майбутні покоління від зміни клімату. "Я вважаю, що Сполучені Штати повинні бути лідером у цих зусиллях, і тому я маю намір зробити рішучі дії всередині країни і за кордоном, щоб скоротити забруднення парниковими газами, підвищити вироблення "чистої" енергії та енергоефективність, зміцнити вразливі суспільства і заохочувати відповідальне поводження з нашими природними ресурсами", — заявив Обама. "Ми також повинні захищати бідних у всьому світі, які вклали найменший внесок в кризу, що насувається, і втратять більше за всіх, якщо ми не зуміємо їй запобігти", — додав президент США.

Читайте такожПапа Римський назвав винних у погіршенні клімату

Він обіцяв обговорити ці питання з папою Римським у ході візиту останнього до США у вересні. "Зараз, коли ми готуємося до глобальних переговорів з клімату в Парижі в грудні, я сподіваюся, що всі світові лідери і всі Божі діти замислюються над закликом папи Франциска діяти разом, щоб піклуватися про наш спільний дім", — сказав Обама.

Президент США неодноразово намагався провести через конгрес закони, які скоротили б викид парникових газів і збільшили енергоефективність економіки, але його зусилля блокували республіканці. США нарівні з Китаєм є найбільшим забруднювачем атмосфери парниковими гази.