REUTERS

Дослідження опубліковане в науковому журналі "The Cryosphere" Європейського союзу наук про Землю, повідомляють РИА Новости.

"Сценарії майбутньої зміни клімату припускають, що льодовики в районі Евересту будуть продовжувати втрачати масу протягом XXI століття. Скорочення обсягів льодовика від 35% до 62% можливо до 2050 року, в той час як стійке підвищення температури до 2100 року може призвести до втрати від 73% до 96% маси льодовика", — йдеться в дослідженні.

Читайте такожЛавина, яку спровокував землетрус у Непалі, пошкодила туристичні маршрути на Еверест

Відео дня

За даними вчених, льодовики в районі Евересту сконцентровані на висоті 5-6 тисяч метрів і чутливі до змін температури і снігової лінії.

Танення льодовиків може призвести до формування льодовикових озер, заблокованих льодовиковими наносами. Сход лавин і землетруси можуть призвести до прориву цих природних гребель, наслідки можуть бути катастрофічними.

Дослідження засноване на даних, які вчені збирали протягом 50 років спостережень за льодовиками в Непалі. Були розроблені вісім температурних сценаріїв, а також змодельовані наслідки кожного з них.