www.trthaber.com

Медики підрахували кількість смертей, що викликані аномальними епізодами спеки та холодом під час зими та осені за останні три десятиліття, і прийшли до висновку, що холодна погода вбиває людей в 17 разів частіше, ніж спека, йдеться в статті, опублікованій в журналі Lancet, передає РИА Новости.

"Чомусь усі вважають, що екстремальні погодні явища викликають більше число смертей, і більшість наших колег фокусували свої зусилля на хвилях аномальної спеки. Ми показали, проаналізувавши величезний масив даних, що велика частина таких смертей насправді відбувається в помірно теплі та холодні дні, і переважна більшість з них – при низьких температурах", — заявив Антоніо Гаспарріні (Antonio Gasparrini) зі Школи тропічної медицини та гігієни Лондона (Великобританія).

Гаспарріні та його колеги з'ясували, що заморозки та просто холодна погода послужили причинами смерті понад п'яти мільйонів осіб за останні 30 років, вивчивши дані, зібрані в 384 куточках світу місцевими медичними та статистичними службами.

Відео дня

Читайте такожООН заявляє про початок екологічної катастрофи через 5 років

Як розповідають науковці, за цей час у цих містах чи в селищах в цілому померли, з різних причин, 74 мільйони 225 тисяч осіб. Причиною смерті або одним з визначальних чинників у загибелі близько 7,71% з них, як показав аналіз медиків, послужили різні аномальні погодні явища, в тому числі спека або холод.

На частку хвиль спеки та просто спекотної погоди прийшло несподівано мало смертей – близько 0,42%, або 310 тисяч чоловік. З іншого боку, число жертв "генерала мороза" і просто аномально холодної погоди під час зими або осені було в 17 разів більше людей, або близько 5,41 мільйона чоловік.

Коли вчені зіставили силу погодних явищ з частотою смертей людей, їх чекав другий сюрприз. Виявилося, що від екстремальної спеки або холоду загинули лише 1% від загального числа померлих за цей часовий період, тоді як погодні явища середньої сили послужили причиною смерті близько 7% померлих жителів цих регіонів, і холодна погода – 6,66%.

Читайте такожЧерез аномальну температуру над Арктикою можуть утворитися "полярні бомби"

Причиною більшості смертей, як і очікували вчені, були проблеми з серцем і гострі респіраторні захворювання, під час заморозків. З цієї причини вчені рекомендують владі країн, у яких часто фіксують екстремальні погодні явища, звертати увагу не тільки на хвилі спеки та пов'язані з ними пожежі, але й на те, як їхні жителі переносять холод і заморозки, на чию частку припадає незрівнянно більше смертей.