REUTERS

Вчені повідомили, що підвищення рівня моря прискорюється, а не скорочується,всупереч науковим прогнозам. Ймовірно, одна з головних причин цього явища - танення льодовикового щита планети, пишуть Вести.Наука.

У 2013 році Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату повідомила, що глобальний середній рівень моря з 1901-го по 2010-й рік зріс на 19 сантиметрів, і зростав в середньому зі швидкістю 1,7 міліметра в рік. Проте в період між 1993-м і 2010-м роками процес прискорився до 3,2 міліметра в рік.

Читайте такожЧерез аномальну температуру над Арктикою можуть утворитися "полярні бомби"

Відео дня

Однак у 2014 році вийшло нове дослідження, яке показало, що за останнє десятиліття швидкість підйому рівня моря дещо сповільнилася. Це породило у наукових колах надію на те, що загроза не така велика, а також на те, що рівень моря може коливатися в залежності від якихось, поки що невідомих умов. Ймовірно, це природна мінливість, зробили висновок вчені.

Нове дослідження розчарувала прихильників цього сценарію. Оцінки МГЕЗК і дослідження 2014 року були засновані на супутникових спостереженнях за рівнем моря. Однак вони не взяли до уваги ще одну важливу змінну — вертикальний рух земної кори. Це природний рух поверхні: ґрунт осідає, піднімається або зміщується в результаті різних процесів.

Так, наприклад, частини північної півкулі досі поступово піднімаються після закінчення останнього льодовикового максимуму. Земля тоді була утрамбована великими крижаними масами, і до цього дня повільно відновлюється, навіть через тисячі років після танення льоду.

Група Крістофера Уотсона (Christopher Watson) з Тасманийского університету в Австралії взяла до уваги рух поверхні Землі і заодно важныестатистические дані мережі мареографов Світового океану.

Як виявилося, загальна швидкість підвищення рівня моря з 1993 року до середини 2014 року становила близько 2,6-2,9 міліметрів в рік з похибкою плюс-мінус 0,4 міліметра. У період з 1993 по 1999 рік також робилися супутникові спостереження, однак ці показники варто скоротити на 0,9-1,5 міліметри на рік.

Це означає, що за останні роки темпи підвищення рівня моря насправді прискорювалися, а не сповільнювалися, як це вважалося раніше, відзначають дослідники в статті журналу Nature Climate Change.

Згідно з прогнозами, глобальний середній рівень моря підніметься на 40-63 сантиметри до кінця цього століття (точні показники залежать від кількості вуглецевих викидів). Ці цифри не враховують похибка, тобто верхня межа може і зовсім досягти 82 сантиметрів.

Підняття рівня океану може мати величезні наслідки для сотень мільйонів людей, які є прибережними жителями. Їх міста можуть піддатися загрозам ерозії, затоплення і штормових припливів, а також будуть відчувати дефіцит прісної води.

У даний час більше мільярда людей живуть уздовж берегової лінії. Якщо до 2100 року рівень моря підніметься настільки високо, настільки прогнозується, збиток може скласти близько 210 мільярдів доларів США.

Читайте також97% тварин Арктики постраждають від глобального потепління

Проте вже зараз багато прибережні міста піддаються незначним, але регулярним підтопленням через підвищення рівня моря. У деяких містах прибережні райони затопляются в 10 разів частіше, ніж це було на початку століття. Наслідки підйому рівня моря також стають очевидними з великими штормовими подіями, таким як ураган Сенді, що пройшов за північ-схід США в жовтні 2013 року.

Представники МГЕЗК також повідомили про те, що втрата льодовикового покриву Гренландії, ймовірно, прискориться з 34 мільярдів тонн на рік за 10 років з 2001 року до 215 мільярдів тонн на рік протягом наступного десятиріччя. В Антарктиді швидкість втрати, імовірно, збільшилася із 30 мільярдів тонн у рік до 147 мільярдів тонн у рік протягом того ж часового проміжку.

Ймовірно, така швидкість танення означає, що низинні прибережні райони у недалекому майбутньому приречені.