shpilenok.livejournal.com

Міністерство природних ресурсів і екології РФ прогнозує, що рівень води в Байкалі стабілізується до червня, повідомив голова відомства Сергій Донской, передає РІА Новости.

"В принципі, насправді, з урахуванням того, як іде зниження рівня, то, як це не прикро, у свій час саме Гідромет давав такий прогноз... ще у грудні-січні місяці, і цей прогноз збігається. Виходячи з цього прогнозу... потихеньку, з урахуванням, звісно, погодних умов... десь, напевне, з другої половини квітня... він (рівень води) почне відновлюватися", - зазначив Донской.

Міністр природних ресурсів та екології РФ повідомив, що вихід на нормальний рівень води в озері Байкал очікується орієнтовно в червні місяці.

Відео дня

"Швидше за все, у нас вихід на нормальний рівень десь в червні місяці", - заявив Донской.

Читайте такожРівень Байкалу впав вже на шість сантиметрів нижче критичної позначки

За даними на 1 квітня, рівень води в озері Байкал через маловоддя продовжує знижуватися, за останні дні він впав до позначки 455,91 метра, що на 9 сантиметрів нижче критичного рівня.

На даний час граничні рівні озера Байкал обмежені вимогами постанови уряду РФ від 26 березня 2001 року №234. Документ встановив мінімальний допустимий рівень води у 456 метрів (тихоокеанська позначка), максимальний - 457 метрів (ТО).

Читайте такожРівень Байкалу почав падіння нижче мінімальної позначки

Раніше повідомлялося, що граничні рівні Байкалу, встановлені цією постановою, особливо його мінімальна позначка, не мають серйозного наукового обґрунтування.

За даними МНС РФ, приплив води в озеро влітку і восени 2014 року через маловоддя склав лише 67% від норми. Уряд РФ ввів режим підвищеної готовності в Іркутській області та Бурятії у зв'язку із надзвичайно низьким рівнем води в Байкалі.

Байкал - одне з найбільших озер планети, озеро "найвищих ступенів": найглибше (1637 метрів), найдавніше (близько 25 мільйонів років), із найрізноманітнішою флорою і фауною серед прісних водойм. Озеро володіє унікальним за обсягом і якістю запасом прісних вод (23,6 тисячі кубічних кілометрів - більше 20% світових запасів). У 1996 році водойма була включена до списку всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.