ТСН

Про це повідомляє ресурс «Амітел».

Як розповів декан географічного факультету Алтайського державного університету Геннадій Баришніков, гляціологи з 30-х років стежать за станом льодовика Маашей. І якщо раніше вчені спостерігали за тим, як він відступав, то в 2014 році став відбуватися зворотний процес.

"Коли говорять про глобальне потепління або глобальне похолодання, йдеться не про якісь температури в якийсь конкретний період часу, а про тенденції. Ми можемо простежити це по льодовиках. У Гірському Алтаї це добре помітно. Є репери, які Михайло Володимирович Тронов, відомий томський вчений, встановив на одному з льодовиків Алтаю в 1933 році. Ось коли я закінчував університет, вже через 40 років після того, як він встановив репер, льодовик відступив від нього на 150 метрів, тобто йшло загальне потепління клімату", - пояснив він.

Відео дня

Читайте такожГлобальне потепління допомогло розв'язати громадянську війну в Сирії - вчені

За словами експерта, в даний час льодовик починає рухатися вниз по рельєфу, тобто спостерігається зворотне явище. "Ми не знаємо, скільки це триватиме. Але з цього ми можемо судити про те, що зараз в цілому йде тенденція на похолодання", - підкреслив Геннадій Баришніков.