REUTERS

Глобальне потепління допомогло «запустити» кровопролитний конфлікт у Сирії: воно втричі збільшило шанси на сувору посуху в східному Середземномор'ї.

Про це заявили американські дослідники. Про зв'язок клімату і сирійської кризи йдеться в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а коротко про дослідження повідомляє Лента.ру з посиланням на Mashable.

Громадянська війна в арабській державі розпочалась у 2011 році і триває донині. Колін Келлі (Colin P. Kelley) з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі і його колеги підкреслюють, що цьому передувала трирічна засуха - найбільш руйнівна в історії Сирії. Через неї сотні тисяч селян поповнили армію безробітних у містах.

Відео дня

Читайте такожУ США почав руйнуватися головний космодром через глобальне потепління

Сільськогосподарська політика правлячого в Сирії режиму, яка стимулювала вирощування вологолюбних культур (бавовни), а також дії селян, викопуючих все більше колодязів, виснажили запаси грунтових вод. В результаті близько півтора мільйонів аграріїв були змушені перебратися до міста. До них додалося стільки ж біженців з Іраку, що рятувалися від війни і тієї ж посухи. До 2010 року міське населення Сирії зросла но 50 відсотків (порівняно з 2002 роком) - з 9 до 13,8 мільйона. Нетрі, тотальне безробіття і майнове розшарування допомогли створити «горючий матеріал» для громадянської війни, стверджують вчені.

Фахівці також виявили, що трирічна засуха була невипадковою і безпосередньо пов'язана з глобальним антропогенним потеплінням. Порівняння декількох кліматичних моделей регіону показало, що ефект парникових газів збільшує ймовірність багаторічних посух в два-три рази. Крім того, у міру зростання температури у світі розширюється осередок Хадлі, занурюючи Середземномор'я та південної Європи в суху зону.