Зона відчуження ЧАЕС / Фото REUTERS

Про це під час зустрічі з представниками міжнародного консорціуму представленого компанією "Мідас Консалтинг" заявив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, передає прес-служба міністерства.

"За ці 30 років досягнуто значного прогресу з безпеки в зоні відчуження та на Чорнобильській АЕС", - зазначив міністр.

Читайте такожФерма сонячної енергії в зоні відчуження: чи запрацює це в Україні

Відео дня

Під час зустрічі було обговорено реалізацію проекту будівництва парку сонячних електростанцій потужністю не менш ніж 100 мегават у зоні відчуження.

Міністр підкреслив, що наразі вже врегульовані всі питання на законодавчому рівні щодо правового режиму території, що надає підстави для перетворення зони відчуження - території, яку весь світ звик бачити як збиткову, на територію інновацій та реформ.

Читайте такожКитай збудує у Чорнобилі сонячну електростанцію

"Світ давно почав відмовлятися від викопного палива і переходить на відновлювальні джерела енергії. Врегулювання питання користування землями державної власності у зоні відчуження на рівні Кабінету міністрів України створює умови для формування та розвитку інвестиційного потенціалу цієї території. Потік інвестицій у будівництво сонячних електростанцій відкриє чергову сторінку в історії розвитку відновлювальної енергетики в Україні", - зазначив Семерак.

Також міністр розповів, що на території зони відчуження - великі площі незадіяних земельних ділянок, частина з яких може використовуватися для розміщення об'єктів електричної генерації і відзначивши, що тривалість сонячного сяйва на зазначеній території я в межах 1800-1900 годин на рік.

"Цей проект стане практичним кроком на шляху до комплексної реабілітації зони відчуження та принесе як важливі екологічні і соціальні, так і економічні вигоди для України. Важливо, щоб цей проект став знаковим прикладом для інвесторів, які мають зацікавленість у великих інфраструктурних проектах у державі, але ще не зробили необхідних кроків для початку їх реалізації у співпраці з урядом України", - підкреслив Семерак.

За результатами зустрічі партнер компанії Traficon Наум Рікшпун запевнив, що участь в проекті компанії NPP забезпечить технічну та організаційну складові проекту на світовому галузевому рівні і приверне увагу з боку міжнародних інвесторів і фінансових інститутів до розвитку відновлювальної енергетики в Україні.

У свою чергу директор NPP Есбен Крістенсен висловив сподівання на успішну реалізацію проекту.

"Ми вважаємо цей проект достатньо цікавим і перспективним не тільки через всебічну його підтримку з боку Уряду України, його масштаб та інвестиційну привабливість, але й тому, що цей проект істотно впливає на галузь відновлювальної енергетики і стане позитивним сигналом для інвесторів в усьому світі. Також істотним мотивом для нас є соціальний аспект реабілітації зони відчуження", - сказав Крістенсен.

Як повідомляв УНІАН, під час засідання 23 листопада 2016 року Кабінет міністрів України знизив вартість оренди державного майна в Чорнобильській зоні для стимулювання розвитку на її території альтернативної енергетики.