REUTERS

Найчорніший у світі матеріал був названий Vantablack, повідомляє rr-f.ch. Vantablack є серйозним проривом не тільки в науці і промисловості, оскільки ця розробка, застосовувана в нанотехнологіях, може бути використана в багатьох сферах, де задіяний світло і тепло. «У першу чергу це стосується підвищення коефіцієнта корисної дії сонячних енергосистем. Він зменшує проникнення світла, поліпшуючи здатність чутливих телескопів, щоб побачити розташовані далеко від Землі зірки. З допомогою його ультра-низького коефіцієнту відбиття, поліпшується чутливість до сприйняття у приладів, що ведуть спостереження за космосом», – сказав головний технічний директор Surrey NanoSystems Бен Дженсен.

Читайте такожНайбільша в світі сонячна станція відкрита в Марокко

Новий матеріал Vantablack нагадує щітку в основі якої алюмінієва фольга. На ній закріплені невеликі щетинки – сотні мільйонів різних розмірів і щільності вуглецевих нанотрубок. Коли світло, що досягає поверхні Vantablack, воно, грубо кажучи, «заплутується» у великій кількості вуглецевих трубочок і практично не відбивається, поглинаючи тим самим практично 100% світла. Щоб краще уявити, наскільки чорним є матеріал, можна його порівняти з найсорнішою сажею, яка поглинає максимум 96% падаючого світла.

Відео дня

Людське око сприймає матеріал як чорну діру, оскільки більше 99,9% світла не відбивається від Vantablack. Цей чорний матеріал має найвищу теплопровідність, невелику масу і високу чутливість до змін температур і може бути використаний скрізь, де потрібно позбавитися від відблисків, втрат падаючого світла, в тому числі сонячного. Крім космічних технологій, оптичних приладів (телескопів, мікроскопів, фотооб'єктивів), найчорніший матеріал Vantablack може бути використаний як покриття в сонячних батареях, що дозволить істотно підвищити ККД батареї до 50%. Зараз максимальний показник ККД дорівнює лише 45%.