Команда дослідників з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) і Університету Токіо створили пристрій, зібраний з повсякденних побутових матеріалів, які можуть виробляти достатньо електроенергії для живлення декількох діодів, невеликого РК-екрану або інших невеликих електронних приладів і можуть бути використані в країнах для медичних діагностичних апаратів з низьким енергоспоживанням, передає Facepla.net з посиланням на actu.epfl.ch.

Невеликий пристрій, розміром 8 см2, складається з двох невеликих фрагментів паперу, де одна сторона кожного шматочка паперу покрита графітовим вуглецевим шаром за допомогою олівця.

Вуглецеві шари служать в якості електродів. Така система може генерувати більше 3 вольт енергії - так само, як дві батарейки АА або просто достатньо енергії для живлення пульта дистанційного керування.

Читайте такожApple оголосила про початок досліджень виробництва енергії за допомогою океану

«Коли ми зібрали всt разом за допомогою скотча, то утворився своєрідний бутерброд: два шару вуглецю на зовнішній стороні, потім два шари паперу і один шар з тефлону в середині. Після вони склеюються таким чином, щоб не доторкатися один до одного, що додає системі таку конфігурацію, яка робить її електрично нейтральною».

Дослідники змогли підвищити виробництво електроенергії, спресувавши наждачний папір і щільно притуливши її до фрагментів папери, забезпечивши шорстку поверхню. Це збільшило площу контакту і в шість разів збільшило виробництво енергії.

«Якщо ви будете натискати пальцем на фрагменти паперe навіть з дуже низькою швидкістю - 1,5 рази на секунду, виготовлений пристрій зможе генерувати достатньо енергії, щоб живити мікро - чи нано - датчики, це еквівалентну кількість енергії, що виробляється двома батарейками АА.

Пристрій ТЭНГ (TENG, трибоелектричних наногенератор), може бути використано для недорогих датчиків, виготовлених з паперу, які вже випробувані в медичній сфері в країнах, що розвиваються. Ці пристрої можуть замінити звичайні батарейки для таких типів додатків і матеріали можна легко компостувати в кінці їх використання.