вэс ветряная запорожская / Фото УНИАН

Про це повідомляє Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА), уточнюючи, що частка вітростанцій за підсумком 2015 року відповідала приблизно 0,73% від загальної річної генерації електроенергії в країні.

Експерти УВЕА підрахували, що "зелена" електроенергія, вироблена за рахунок енергії вітру і поставлена в національну енергосистему, дозволила скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу на більш ніж 1,329 млн тонн.

"За результатами опитування, проведеного експертами Української вітроенергетичної асоціації, в 2015 році в Україні було введено в експлуатацію 16,6 МВт нових вітроенергетичних потужностей", - повідомляють в асоціації.

Відео дня

Таким чином, станом на 31 грудня 2015 року сумарна потужність ВЕС материкової частини України становила 426,2 МВт.

"Лідируючими компаніями вітроенергетичної промисловості України залишаються компанії "Вінд Пауер", "Вітряні парки України" "Віндкрафт України", - відзначається в повідомленні.

Читайте такожЗМІ: Вітряні станції в сукупній потужності вперше перевершили показник у АЕС

Також в асоціації нагадали, що частина вітростанцій розташовані в зоні АТО і окупованому Криму. За даними УВА, дві вітростанції розташовані на непідконтрольній території: Лутугинський і Краснодонський вітропарки (Луганська область). Водночас вітропарк "Новоазовський" (Донецька область) розташований на лінії зіткнення ВСУ і терористичних угруповань. Проектне будівництво цих ВЕС призупинено. Відбуваються правові розгляди щодо статусу зазначених ВЕС на ринку електроенергії України.

Крім того, повідомляється, що на території окупованого Криму встановлена вітроенергетична потужність залишилася колишньою - 87,8 МВт. За попередньою інформацією було вироблено близько 125 млн кВт-год. електроенергії.

"Поставку в Об'єднану енергетичну систему України електроенергії, виробленої на ВЕС, розташованих на тимчасово окупованій території АР Крим, припинено з квітня 2014 року", - уточнили в асоціації.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією голови правління Української вітроенергетичної асоціації України Андрія Конеченкова, введення нових потужностей вітрових електростанцій в Україні в 2015 році сповільнилося майже у 8 разів порівняно з 2014 року до 16 МВт зі 126 МВт через анексію Криму і тривалі бойові дії на Донбасі.

Наприкінці вересня 2015 року заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валентин Шліхта заявив, що недостатня координація між українськими державними відомствами, адміністративні бар'єри та висока вартість кредитів ускладнюють залучення інвестицій у розвиток відновлюваної енергетики в країні.