После 10 лет исследований инженеры разработали новую методику сварки / gercekbilim.com

Багато виробників, зокрема в автомобільній промисловості, продовжують працювати в напрямку комбінування більш легких металів, таких як алюміній з важкою сталлю, а головне завдання цього процесу - успішно зварювати їх разом.

Проблема в тому, що висока температура, створена в процесі зварювання, насправді послаблює ці легкі метали, створюючи зварний шов з міцністю нижче оптимальної. Після 10 років досліджень, інженери Університету штату Огайо розробили нову методику зварювання, яка може вирішити цю проблему, на додаток використовуючи на 80 відсотків менше енергії і створюючи сполуки, які на 50 відсотків міцніше, пише Facepla.net.

«З нашим методом матеріали знаходяться в потрібному положенні і скріплені разом, і вони насправді міцніші», - говорить Гленн Даен (Glenn Daehn), професор матеріалознавства та інженерії в Університеті штату Огайо, який брав участь у розробці нової техніки.

Читайте такожPorsche представила конкурента легендарної Tesla: розгін за 3,5 секунди і 500 км без підзарядки (фото)

Даен і його команда створили новий метод зварювання під назвою активація випаровуванням фольги (vaporized foil actuator). Економія енергії виходить з того, що електричний імпульс дуже короткий і необхідна енергія для випаровування фольги є меншою, ніж це необхідно, щоб розплавити метал у традиційному процесі.

Даен і його команда вже використали свій процес і успішно поєднали різні комбінації міді, алюмінію, магнію, заліза, нікелю і титану. Вони виконали складне завдання - створили міцні зв'язки промислової сталі і алюмінієвих сплавів. Новий процес також здатний формувати металеві деталей в процесі зварювання, що може значно скоротити весь процес.

У 2012 році Honda оголосила про отримання аналогічного результату, отримавши зварювання алюмінію із сталлю, використовуючи процес зварювання, яку назвали ротаційним зварюванням тертям. Замість застосування високої температури і газу, застосованих до третього елемента - алюмінієвої фольги, використовуваної в процесі Даена, метод Honda використовує тепло, тертя і тиск третього елемента, щоб об'єднати два метали разом.

Він також використовує менше енергії і створює більш міцний зв'язок, ніж у традиційному процесі зварювання. Варіації цього процесу стали використовувати Lincoln, Mazda і Audi.

Нижче коротке відео процесу, створеного Даеном.