Французские АЭС начнут заменять на ветряки / Фото УНИАН

У французькій енергетиці починається нова ера - Національні збори прийняли 22 липня закон, який довго розроблявся і бурхливо обговорювався, що передбачає різке скорочення ролі досі домінуючої ядерної енергетики, посилене використання поновлюваних джерел та широкомасштабне впровадження енергозберігаючих технологій, пише DW.

Найбільші дискусії в країні викликала прописана в законі вимога в найближчі десять років, до 2025 року, знизити частку атомних електростанцій у виробленні електроенергії на третину - з нинішніх 75% до 50 відсотків. Досі атомна промисловість була предметом національної гордості французів. Обділена  нафтою, газом і вугіллям, Франція в 1970-і роки зробила ставку на розвиток ядерної енергетики і на сьогодні володіє однією з найбільш розгалужених в світі мережею АЕС: 19 станцій з 58 реакторами. І ось тепер частина з них повинна поступитися місцем вітрякам, сонячним батареям і біогазовим установкам.

Читайте такожФранцузи готові переробляти ядерне паливо з українських АЕСПоява такого закону свідчить про те, що у французькому суспільстві в найкоротші терміни стався корінний перелом настроїв. "Ще два роки тому в широких політичних колах панувало переконання, що атомна енергія - це саме те, що потрібно, вона - чиста, недорога і надійна. У цьому році ті ж самі люди кажуть, що треба допустити різні технології", - говорить Свен Реснер з Німецько-французького бюро з відновлюваної енергетики в Парижі.

Відео дня

Символом наростаючих в галузі фінансових проблем є державна компанія Areva - один зі світових лідерів в області розробки і виробництва устаткування для атомної промисловості. Компанія ось вже чотири роки працює зі збитками, в 2014 році вони досягли майже 5 мільярдів євро. Ось вже сім років Areva не отримувала жодного нового замовлення на будівництво АЕС. В результаті цього літа питання постало ні багато, ні мало про порятунок цього гіганта галузі.

На початку червня в Парижі під головуванням президента Франції Франсуа Олланда відбулася кризова нарада, на якій була висунута ідея фактично розділити Areva на частини, передавши її реакторний бізнес компанії EdF. Деталі цього плану уряд збирається оприлюднити 31 липня.

Про те, що проблема ще далека від вирішення, свідчить лист президента Areva Філіпа Варена, адресований президенту Олланду. Як повідомила 23 липня газета Le Figaro, в цьому посланні топ-менеджер вимагає від керівництва країни прийняти комплексне рішення з порятунку компанії. За повідомленнями французьких ЗМІ, необхідні Areva фінансові вливання можуть виявитися в два рази вище, ніж припускав уряд, виходячи з 1-2 мільярдів євро.

Майкл Шнайдер, який видає щорічний галузевий огляд World Nuclear Industry Statusreport, вважає, що без рішучих структурних змін "Areva не доживе і до кінця цього року". Однак простим перенесенням збитків з бюджету однієї держкомпанії у бюджет іншої проблему не вирішити. В інтерв'ю DW експерт нагадав, що EdF з річним оборотом 70 мільярдів євро хоча і набагато крупніше Areva, але в той же час у електрогенеруючої компанії 34 мільярди боргів. Це, на думку Шнайдера, істотно ускладнить майбутнє спасіння.

Наростаючі фінансові проблеми французької атомної промисловості, за які в кінцевому рахунку доведеться розплачуватися платникам податків, - і тривога за рівень безпеки на ядерних об'єктах, контрольованих збитковою Areva, це може посилити антиатомні настрої, які у Франції завжди були незрівнянно більш слабкі, ніж у сусідній Німеччині.

Німецькі ЗМІ вже охрестили французький закон від 22 липня законом про Energiewende. Цим терміном, який перекладається як "енергетичний поворот", в Німеччині описують проголошений у 2000 році політичний курс на прискорене згортання атомної енергетики, широкомасштабний перехід на відновлювану енергетику і повсюдне енергозбереження. Досі у ФРН на цьому шляху було не так вже багато послідовників.