studentperspectives.wordpress.com

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Energy & Environmental Science, передають РИА Новости.

"Наш метод полягає в тому, що ми поміщаємо деревину у невеликій біореактор і додаємо в нього каталізатор, який запускає реакцію виділення лігніну – а також розчинник. При правильній температурі і тиску, ми можемо відокремити лігнін від деревної маси і розбити його нитки на дрібні частини. Ці частини, в свою чергу, можна використовувати для створення пластиків, ізоляційної піни, розчинників, барвників, смакових добавок і так далі", — пояснює Берт Селс з університету Льовена (Нідерланди).

Селс і його колеги реалізували одну мрій біохіміків – їм вдалося розділити "їстівну" частину рослинної біомаси у вигляді целюлози та іншої органіки від "неїстівного "лігніну, з якими не можуть впоратися навіть найагресивніші бактерії з кишечника панд і інших травоїдних тварин.

Відео дня

Читайте такожВчені змогли виростити трансгенні тополі-гіганти, які можна використовувати як біопаливо

Лігнін вкрай важко піддається термічній обробці, і його досить складно виділити з рослинної тканини, через що целюлозно-паперові комбінати зазвичай спалюють його після переробки чергової партії рослинної маси, викликаючи нарікання з боку екологів. Як показали експерименти в 2013 році, лігнін заважає мікробам переробляти рослинну сировину в біопаливо, через що вчені активно працюють над його видаленням з біомаси.

Як вважають хіміки, їх методика обробки деревини дозволить помітно підвищити комерційну ефективність підприємств целюлозно-паперової промисловості і одночасно знизити їх негативний вплив на навколишнє середовище.