REUTERS

До 2040 року Саудівська Аравія буде готова відмовитися від нафти. Про це розповів міністр нафти і мінеральних ресурсів королівства Алі аль-Наїмі, пише Lenta.ru з посиланням на The Financial Times.

Аль-Наїмі вважає, що в майбутньому країна стане глобальним гравцем на ринку сонячної та вітрової енергетики. У кінцевому рахунку королівство займеться експортом електроенергії, а не вуглеводнів.

При цьому він зазначив, що більше мільярда людей на планеті живуть без електрики, тому значний попит на викопне паливо збережеться.

Відео дня

Читайте такожApple вкладе $850 млн у будівництво сонячної електростанції

На думку міністра, падіння нафтових цін не робить сонячні електростанції нерентабельними. Він вірить, що використання сонячної енергії економічно є більш виправданим, ніж видобуток нафти та газу.

Про намір знизити залежність від видобутку вуглеводнів в Саудівській Аравії заявили в 2012 році. У планах королівства — виробляти 41 гігават енергії (близько третини від обсягу споживання в країні) за рахунок сонячних станцій до 2032 року. Країна також робить ставку на атомну й вітрову енергетику.

Саудівська Аравія посідає перше місце в світі за обсягом доведених запасів нафти — 260,2 мільярда барелів (близько чверті від усієї розвіданої нафти на планеті). У квітні 2015 року королівство досягло рекордного видобутку більш ніж за десять років — 10,3 мільйона барелів на добу.