Гибридно-маховиковая электростанция-хранилище / facepla.net

Перший, підключений до національної енергомережі проект гібридно-маховикової електростанції буде незабаром побудований у Європі, згідно з недавнім повідомленням міністра Ірландії. Ірландська компанія Schwungrad Energie Limited, яка розробляла цей проект, буде співпрацювати з кафедрою фізики та енергетики Університету Лімерика, передає FacePla.net.

Планується, що американська компанія Beacon Power так само буде забезпечувати деяку підтримку.

Читайте такожВ Україні подвоїли «зелений тариф» для альтернативної енергетики

Місцем будівництва проекту стане село Род, графство Оффалі, розташоване в центрі Ірландії.

Для підтримки розробки проекту в грудні 2014 року Європейською комісією було виділено € 2,55 млн. В якості демонстраційного «потенційного» проекту ірландська енергетична компанія EirGrid вибрала саме цю пропозицію в рамках своєї програми інтелектуальних енергосистем.

Система маховика складається із спеціальної вуглеволоконної труби, яка літає на магнітах у вакуумі.

Електрика від поновлюваних джерел, таких як вітряні турбіни і сонячні панелі змушує трубу або маховик обертатися з дуже великою швидкістю. Оскільки маховик знаходиться в середовищі, де практично відсутня сила тертя, він продовжує обертатися до тих пір, поки не виникає потреби в електриці.

У цей момент, кінетична енергія, накопичена маховиком, використовується для вироблення електроенергії, яка подається в мережу. Кожен маховик має розмір близько двох метрів у висоту і, щоб зменшити візуальний вплив на ландшафт, їх частково закопують у землю.

«Технологія маховика має повне право називатися 100% чистим джерелом живлення, так як ця гібридна технологія не використовує паливо і не утворює шкідливих викидів, також не споживає воду. Система просто поглинає енергію і зберігає її, і в будь-який час готова відправити в енергомережу. Це не електростанція в звичайному сенсі, але працює як «амортизатор» сплесків і динамічна енергетична система підтримки, накопичуючи і повторно направляючи в мережу невелику кількість енергії у відповідності з поточною вимогою енергомережі», - пояснює Френк Берк, технічний директор Schwungrad.

На відміну від батарей, маховики не використовують хімічні речовини, вони використовують механічну енергію. Теоретично, це може дозволити їм працювати довше. Вони нетоксичні і негорючі. Маховик також не використовує воду і не здійснює шкідливих викидів.

Читайте також"Розумні" вікна зможуть змінювати колір та виробляти електрику від дощу і вітру - вчені

У рамках реалізації проекту планується створити близько 55 робочих місць. Від 30 до 40 будуть необхідні на етапі будівництва, і близько 15 будуть постійними.

Маховики можуть працювати досить успішно для деяких галузей, як демонструє відео НАСА. Необхідно більше інвестицій і часу, які будуть вкладатися в розробку обох технологій і, ймовірно, ми побачимо нові досягнення, які сприяють зростанню ефективності для цілої індустрії.