фото Цензор.НЕМАЄ

Закриття вугільних шахт на Донбасі загрожує масштабною екологічною катастрофою.

Про це в інтерв'ю Цензор.НЕТ розповів гідрогеолог, доктор технічних наук, головний науковий співробітник Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного розвитку Євген Яковлєв.

"Відмовившись від закупівель вугілля з тієї території, ми зробили економічно невигідними більшість їх шахт. Це ускладнило ситуацію в екологічному плані. І ці проблеми на Донбасі сьогодні однакові для обох сторін. Але сам донбаський регіон мінімум 30 років є великою екологічною аномалією, навіть якщо брати світові масштаби. Тут постійно були позамежні нормативні забруднення води, грунту і приземної атмосфери. Раніше навіть цей відносно рівноважний стан тримався на тому, що рівень підземних вод стримувався шахтами на безпечній глибині. Верхня зона порід була не перенасичена водою (ставками, шахтними водами)", - розповідає науковець.

Відео дня

При цьому, за його словами, коли сьогодні активно скорочується або не відбувається видобуток вугілля - по обидві сторони - почався підйом рівнів з глибини наверх.

"Раніше ця проблема була локальною, так як шахти закривалися потихеньку. Були точкові підтоплення в Краснодоні, в Донецьку, в Стаханові, так як поверхня за рахунок видобутку вугілля опустилася від 2 до 7 метрів. А тепер, води повертаються на колишній рівень", - каже Яковлев.

За його словами, наслідки від виходу вод на поверхню можуть бути жахливі: глибокозалягаюча солона вода вийде на поверхню, заболочуючи і засолюючи місцевість.

Читайте такожТука: головна екологічна проблема Донбасу – мінералізація. Шляхи вирішення має шукати експертна рада

"Ми отримаємо "присивашші". Але це не все. Справа в тому, що коли видобували вугілля з пластів, утворилися тріщини. І тепер вони заповнюються водою, порода розкисає і стає слабкішою. У таких місцях грунт осяде додатково. А майже половина міст Донбасу стоїть на таких територіях. Почнуть тріщати будинки і рватися водопровідно-каналізаційні і газопровідні труби. Але і це не все. Видобуток вугілля супроводжується виходом газу. Він починає бігти по тріщинах, з ослабленими зонами. Вже бували випадки, коли бабуся пішла в підвал, сірником черкнула, і все...

За всю історію на Донбасі витягнуті на поверхню приблизно 10 мільярдів метрів кубічних порід і вугілля. Що в підсумку? Вугілля узяте, а породи зсипані в терикони. Їх приблизно півтори тисячі, більше трьохсот з них горять. Але з новими ризиками перебудови породного масиву, коли піднімаються вода і газ, ситуація стає катастрофічною. Що таке газ для палаючого терикону? Вибух. Що таке вода для палаючого терикону? Пар і вибух. Такі епізоди були одиничними, тепер можуть стати масовими. Це практично всі вуглепромислові міста - близько 90 населених пунктів", - розповів науковець.

Наслідки від виходу вод на поверхню можуть бути жахливі