НАСА/НОАА/йде проект

Прийнято вважати, що еволюція складних форм життя на Землі мала місце лише один раз, пише "Газета.Ru".

Проте дослідження вчених з Вашингтонського університету припускає, що життя на планеті виникала й вимирала колись ще як мінімум один раз.

Відео дня

Читайте такожСупутникові знімки показали процес зникнення лісів Карпат (фото)

Бактерії і археї існували вже 3,7 млрд років тому, а близько 1,75 млрд років тому з'явилися і еукаріоти – організми, клітини яких містять ядра. Це стало можливим завдяки появі в атмосфері кисню. Але вчені вважають, що кисень міг утворюватися і до цього – близько 2-2,4 млрд років тому, після чого його рівень різко впав. Це вдалося встановити, проаналізувавши сліди селену в осадових сланцях. Їх цікавило, окислився чи селен з появою кисню. Судячи з результатів, протягом приблизно чверті мільярда років рівень кисню був досить високим, але потім зійшов на нівець. За цей час гіпотетичне життя, яке могло зародитися, не встигло розвинутися і поширитися по Землі, а з падінням рівня кисню вимерло.

Подібні ідеї виникали і раніше, але інструментальне підтвердження отримали вперше. Використаний спосіб може бути в майбутньому застосований для вивчення історичних рівнів кисню на землеподібних планетах, щоб з'ясувати, чи були вони колись заселені. На питання, що ж викликало падіння рівня кисню на Землі, вчені поки відповісти не можуть.