REUTERS

Про це заявив фізик Чарлі Зендер з Каліфорнійського університету на конференції Американського геофізичного союзу, повідомляє видання Gizmodo.

Читайте такожВ Індійському океані вчені виявили "мертву зону"

Вчені вважають, що зниження кількості викидів парникових газів в атмосферу Землі не буде достатнім для того, щоб зупинити зростання температури. У цьому зв'язку пропонується випустити повітряні аерозолі з сульфатних частинок, які будуть відбивати сонячне світло і охолодять атмосферу.

Відео дня

Проте проведення експерименту, який вплине на глобальні геохімічні процеси, викликає побоювання. Зокрема, експерти зазначають, що аерозолі можуть придушити мусони в тих місцях Землі, де життя людей залежить від таких дощів.

Крім того, сульфатні частинки можуть перешкодити роботі наземних астрономічних обсерваторій, оскільки будуть розсіювати світло від зірок, зазначає Zehnder. Комп'ютерні моделі показали, що нічне небо над міськими районами стане на 25 відсотків яскравіше, оскільки частинки будуть відбивати світло від штучних джерел на землі. Однак далеко від великих поселень ситуація не буде краще — космічні об'єкти стануть розмитими.

Зараз астрономи продовжують використовувати наземні телескопи для дослідження зірок і екзопланет, тому аерозолі можуть зробити такі спостереження неможливими.