Рибогосподарська галузь України має високий потенціал для розвитку / carpanglers.com.ua

За таке рішення Верховна Рада України проголосувала 21 грудня. 

Про це повідомляє прес-служба Держрибагентства. 

"Останні три роки кошти на відтворення та селекцію державою не виділялися, що негативно вплинуло на галузь. Тож 40 млн грн в держбюджеті на перезапуск програм є критично важливим для рибного господарства", – наголосив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Відео дня

"Це сприятиме підвищенню рибопродуктивності водойм загальнодержавного значення, створенню потужної селекційно-племінної бази, зростанню обсягів виробництва рибної продукції та підвищенню рівня забезпечення населення вітчизняною рибною продукцією", - переконаний він. 

Читайте такожНа Одещині браконьєри вбили червонокнижну білугу вагою 120 кілограм (фото)

У Держрибагенстві в свою чергу обіцяють забезпечити прозору і зрозумілу для суспільства  процедуру тендерного відбору заводів-риборозплідників та використання коштів.

"Це робота на перспективу для гарантування продовольчої безпеки держави, тому здійснювати основний комплекс робіт повинна саме держава. Тим паче, рибогосподарська галузь України має високий потенціал для розвитку, зокрема, великий фонд рибогосподарських водойм та сприятливе географічне розташування країни", - додав Ковалів.

Також у прийнятому бюджеті на 2017 рік передбачено додаткове фінансування у розмірі 40 млн грн. на рибний патруль. На ці кошти Держрибагентство зможе розпочати роботу із закупівлі нової техніки для тих областей, де вже оголошено конкурс на рибних патрульних. 

Нагадаємо, за даними науковців Інституту рибного господарства, основу промислового запасу рослиноїдних видів риб (основні об’єкти відтворення) складають не більше 3 вікових груп. Тому відсутність зариблення протягом одного року знижує очікуване промислове повернення на 13 %, а протягом 2-х суміжних років – вже на 35 %. Починаючи з 2013 року, у державному бюджеті не було передбачено коштів на програми зариблення.