Фото vidrodzhennya.org.ua

Як зазначив глава фракції партії «Відродження» в обласній раді, заступник голови Харківської обласної ради Володимир Скоробагач, цей екореестр перший в Україні і унікальний. Він дозволить об’єднати і надати жителям області в режимі онлайн всю інформацію про природні ресурси регіону. Він збере дані про водні об’єкти, свердловинах для видобутку води і корисних копалин, а також про місця розташування великих плантацій дерев твердих порід, які потребують додаткової охорони.

За його словами, екореестр – це єдина геоінформаційна система, на якій згодом будуть відзначені всі об’єкти, що впливають на навколишнє середовище, в тому числі і небезпечні.

Він стане першою електронною базою, на підставі якої можна буде ефективно планувати місця розташування полігонів твердих побутових відходів, місця сортування промислових відходів і їх утилізації. Екореестр дозволить стежити за діяльністю всіх підприємств, що забруднюють навколишнє середовище і допоможе зобов’язувати їх платити до Фонду навколишнього середовища.

Відео дня

«Збереження екології – найважливіше завдання для всього світу. Стурбованість викликає незаконна вирубка дерев, стихійні звалища, діяльність підприємств, які забруднюючи навколишнє середовище, не платять податки. На сьогодні в області зареєстровано 24 тисячі економічно активних суб’єктів господарської діяльності, а екологічний податок платять тільки 4296. Таким чином екологічний фонд Харківської області недоотримує від 40 до 120 млн грн на рік. А ці кошти могли б бути витрачені на ряд природоохоронних заходів, наприклад, на будівництво полігонів», – підкреслив Володимир Скоробагач.

Відзначимо, що 14 квітня 2016 року депутатську корпус облради одноголосно підтримав регіональну екологічну стратегію. В її рамках було створено КП «Регіональний центр природних ресурсів і екології», якому було поставлено завдання розробити і запропонувати облраді ефективний механізм поповнення обласного фонду охорони навколишнього середовища за рахунок підприємств, які забруднюють навколишнє середовище і не платять податок. Екореестр став новим проектом, який спрямований на вирішення проблем і поставленого завдання по збереженню екології області.