Флаг Евросоюза. Фотоиллюстрация / REUTERS

Як повідомили УНІАН у Представництві Європейського Союзу, про це йдеться у спільній заяві високопосадовців ЄС з нагоди встановлення нового безпечного конфайнменту над 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС.

 «Сьогодні – важливий етап на довгому шляху зусиль, до яких вдавалися Україна та міжнародна спільнота, аби знову зробити Чорнобильську АЕС безпечною для довкілля. Це й досі нагадує нам – 30 років з часу ядерної аварії, наслідки якої й досі відчуває на собі населення України, Білорусі та сусідніх країн, – що ядерна безпека залишається вкрай серйозним питанням, яке заслуговує на нашу безперервну міжнародну увагу та дії із запобігання будь-яким катастрофам у майбутньому», - наголосили у ЄС.

Читайте такожЩо ми знаємо про Арку для Чорнобиля: важча за Ейфелеву вежу і може заховати Статую Свободи (фото, відео)

Відео дня

Нагадується, що новий конфайнмент є «продуктом безпрецедентних інженерно-технічних робіт, що фінансувалися Чорнобильським фондом «Укриття», управління яким здійснюється Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) від імені міжнародних донорів».

«ЄС є найбільшим донором цього фонду з виконаними наразі зобов’язаннями щодо проектів, що стосуються Чорнобиля, у розмірі майже 750 млн євро. Наша робота також стосувалася соціально-економічних заходів, спрямованих на поліпшення умов життя перших жертв катастрофи 1986 року, які й досі страждають від значних наслідків дії радіоактивних речовин», - підкреслюється у заяві.

«Європейський Союз відданий ідеї подальшого поліпшення ситуації з ядерною безпекою у всьому світі; ЄС продовжуватиме працювати з Україною, ЄБРР, країнами «Великої сімки» (G7) та іншими міжнародними донорами, аби гарантувати, що проекти у Чорнобилі та на інших ділянках, уражених катастрофою, вдало завершені», - підсумували високопосадовці.

Заяву підписали верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні, віце-президент Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович, єврокомісар з європейської політики сусідства та перемовин про розширення Йоганнес Ган, єврокомісар з міжнародної співпраці та розвитку Невен Міміца та єврокомісар із запобігання змінам клімату та енергетики Мігель Аріас Каньєте.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 29 листопада, будівельна компанія Novarka, яка спорудила арку нового безпечного конфайнменту (НБК), завершила процес її насування і монтажу над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, який був зруйнований під час катастрофи 26 квітня 1986 року.

За інформацією ЄБРР, який керує фондом «Укриття» для фінансування будівництва арки і всього об'єкту «Укриття», вартість НБК становить 1,5 млрд євро. При цьому реалізація всього плану заходів на ЧАЕС оцінюється в 2,1 млрд євро.