Пінгвіни Аделі під загрозою вимирання через танення Антарктиди / Фото franniehaynes.blogspot.com

Як повідомляє ВВС, морським заповідником стане Море Росса, що знаходиться в Південному океані. На площі близько 1,57 млн квадратних кілометрів на 35 років буде заборонено вилов риби.

На думку екологів, створення заповідної зони має захистити незайману природу Антарктики.

Угода про створення зони була укладена на щорічній зустрічі Комісії зі збереження живих ресурсів Антарктики, яка пройшла в австралійському місті Хобарт. Цьому рішенню передували кілька років переговорів.

Відео дня

Читайте такожОбама проінспектував найбільший природний заповідник в світі на Гаваях (фоторепортаж)

На Море Росса припадає лише 2% території Південного океану, але тут живуть 38% всіх існуючих на землі пінгвінів Аделі, 30% антарктичних буревісників і близько 6% світової популяції антарктичних малих полосатиків.

В цьому регіоні поживні речовини піднімаються з дна океану і за допомогою течій розносяться по всій планеті. Це також надає Морю Росса особливе значення. Тут живуть невеликі морські рачки кріль, які є основною їжею для китів, тюленів та інших тварин.

Вчені вважають, що поки Море Росса майже не постраждало від людської діяльності.

Читайте такожПінгвінам в Антарктиді загрожує вірус пташиного грипу - біологи

Запропонували створити зону США і Нова Зеландія. У процесі переговорів країни домовилися про створення особливих зон, де в наукових цілях можна буде виловлювати кріль і кликачів - це вид риб, що мешкають в Антарктиці.

Також наголошується, що в минулому році єдиною країною, яка виступала проти створення зони "через побоювання з приводу рибної ловлі", стала Росія, однак цього року вона все ж схвалила проект.

Як повідомляв УНІАН, на думку екологів, приблизно 60% пінгвінів Аделі можуть зникнути до кінця сторіччя в результаті танення льодовиків в Антарктиці, постійних дощів та спеки в місцях гніздування та інших наслідків зміни клімату.