Карпатські ліси / Скріншот з youtube.com

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, передає прес-служба міністерства.

"Уряд сьогодні зробив ще один важливий крок для впорядкування проблем з вирубкою лісу. Цей документ є важливим для захисту лісу і установлення нових правил щодо вирубки дерев. Важливо, що із моменту ухвалення цього документу жодне рішення про проведення рубок не може бути прийняте без інформування громадськості. Інформація про планування, обґрунтування та обсяги санітарних рубок буде оприлюднюватися на сайтах органів місцевого самоврядування та відомств, яким підпорядковані ліси. Кожен громадянин зможе онлайн відслідковувати всю інформацію", - сказав Семерак.

Читайте такожУ природно-заповідному фонді України щорічно вирубують майже 1 мільйон кубів деревини

Відео дня

Він зазначив, що раніше Мінприроди зобов’язало  всіх керівників ПЗФ оприлюднювати інформацію і зокрема, плани проведення санітарно-оздоровчих заходів.

"Прийняття цієї постанови є серйозним кроком до наведення ладу у всіх лісах України. Нові правила жорстко регламентують не лише проведення санітарних рубок у у заповідниках, заказниках та нацпарках, навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення хижих та інших птахів. Проведення суцільних санітарних рубок буде також суттєво обмежене в інших категоріях лісів за винятком крайньої необхідності такої як хвороби лісу, стихійні явища. Але при цьому буде обов’язковим відновленням нових стійких і високопродуктивних лісів на цих вирубках", - резюмував Семерак.

Читайте такожНачальник Держекоінспекції Івано-Франківщини звільнений через знищення лісів Карпат

Як зазначають у міністерстві, нові правила будуть поширюватися на всіх лісокористувачів (на сьогодні Держлісагентству підпорядковано 73% лісів, а 27% – іншим постійним лісокористувачам, зокрема, Мінприроди, Міноборони, органам місцевої влади).

Окрім того, будуть чітко регламентовані вибіркові санітарні рубки. Зокрема, проводитиметься нумерація дерев, що підлягають вирубуванню; складатиметься нумераційна відомість із зазначенням породи, категорії технічної придатності деревини і підстави для відбору їх у рубку.

Дерева з дуплами залишатимуться з метою забезпечення лісової фауни природним укриттям. Також зберігатимуться окремі повалені сухостійні дерева, які слугують середовищем існування та захисту інших об'єктів живої природи.

На територіях природно-заповідного фонду (крім хвойних молодняків за межами природних заповідників, заповідних зон і заповідних урочищ) залишатиметься неліквідна деревина обсягом не менше 30 куб. м на один гектар.

Як повідомляв УНІАН, 26 жовтня Кабінет міністрів затвердив нову редакцію Санітарних правил у лісах України, в яких стають жорсткішими норми для виконання санітарних рубок дерев.