Урановий рудник Мері Кетлін, Австралія / Фото photos.wikimapia.org

Про це в ефірі економічного щотижневика "Перша шпальта" розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, передає прес-служба міністерства.

Він зазначив, що на сьогодні мінерально-сировинна база в Україні не розвивається.

"У переважній більшості це використання геологічної інформації, яка була здобута ще за радянських часів. Ми повинні отримувати запит від економіки на обсяги корисних копалин, щоб було розуміння і гарантія, що Україна має потенціал для захисту від непередбачуваних обставин", - зазначив Семерак.

Відео дня

При цьому міністр зауважив, що для виправлення ситуації необхідно реформувати систему управління в Державній службі геології та надр та в геологічній сфері діяльності за системами, що функціонують у Євросоюзі, США, Канаді.

"Ми у міністерстві розпочали роботу над проектом реформування Державної служби геології та надр. Вважаю, що головним її завданням повинні стати розвиток та нарощування мінерально-сировинної бази з вивченням потенціалу надр України і геологічних процесів", - розповів Семерак.

Він зазначив, що видача спецдозволів на користування надрами має відбуватися прозоро і на конкурентних засадах.

"Іншого виходу, крім як перейти на стандарти, які існують в цивілізованому західному світі, коли відбуваються відкриті аукціони, і дозволи отримує той, хто має конкурентні переваги, у нас немає. Готові пакети спецдозволів на видобуток цих корисних копалин повинні бути продаватися на відкритому прозорому аукціоні без корупційних преференцій. Ми ведемо переговори про їх продаж через систему ProZorro і думаю, що це стане реальністю у разі підтримки наших пропозицій урядом", - пояснив міністр.

Крім того, Семерак наголосив на важливості здійснення природоохоронного контролю за використанням надр.

"Видобувачі корисних копалин зобов’язані вести свою господарську діяльність з урахуванням природоохоронного законодавства. Функцію моніторингу за їх діяльністю має здійснювати точно не служба, яка видає ліцензії на користування надрами. У цьому контексті важлива також реформа Держекоінспекції, яку ми хочемо перетворити у природоохоронну службу. Саме вона буде відстежувати дотримуватися природоохоронного законодавства, зокрема, у сфері геології на надр", - резюмував міністр. 

Наразі ж Мінприроди працює над проектом Концепції реформування Державної служби геології та надр, який враховуватиме досвід у цій сфері провідних країн світу.

Раніше міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак зазначив, що для України є цікавою модель реформування використання надр, яка свого часу була запроваджена у Канаді.