Вугільний кар'єр / Фото uk.wikipedia.org

Про це під час підписання Меморандуму про співпрацю у сфері геології та надр між Україною та Канадою розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, передає прес-служба Мінекології.

Він зазначив, що для України є цікавою модель реформування використання надр, яка свого часу була запроваджена у Канаді.

Читайте також"Надра України" допомагатимуть надрокористувачам оцінити вплив на довкілля

Відео дня

"Наша концепція реформування сфери надрокористування на цьому етапі базується здебільшого на європейському досвіді та останніх проведених аналізах європейською комісією. Сьогодні колеги з Канади виявили бажання також долучитися як експерти щодо реформи користування надрами. Розраховую, що це буде взаємовигідне співробітництво для науковців обох країн", - зазначив Семерак.

Водночас, повертаючись до теми реформування Державної служби геології та надр, Семерак зазначив, що в Україні буде докорінно змінено систему функціонування сфери геології та надр.

"У Службі геології повинні працювати геологи, а не заінтересовані бізнесмени. Ми повинні забрати з цієї служби такі функції контролю. Геоконтроль повинен перейти до мониторингово-контрольної служби і геологи повинні займатися розвідкою нових родовищ. Не дивлячись на тривалий занепад науки в Україні, вдалося зберегти досить сильне вітчизняне ядро геологічного співтовариства. Саме ці люди повинні працювати у новій Службі", - зазначив міністр.

Читайте такожМінприроди ініціює підвищення відповідальності за екологічну шкоду

Він також зазначив, що для усунення корупційної складової щодо видачі відповідних ліцензій та дозволів держава має перейти до відкритих конкурсів чи  аукціонів з продажу спецдозволів.

"Слід розділити функції Держгеонадр. Не може одна установа займатися і розвідкою, і наданням спецдозволів на видобування, а потім сама ж перевіряти їх виконання. На цьому неодноразово наголошували наші міжнародні партнери  та рекомендували розділити виконання функцій", - резюмував Семерак.

Міністр також висловив надію, що канадські та українські експерти і науковці будуть працювати спільно в рамках проектного офісу, який буде створено при Мінприроди.