/ crimeaguide.com

Про це йдеться в повідомленні міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина".

Вона підкреслює, що донедавна Керченський півострів лишався найменш освоєною частиною Криму. Район значною мірою складається з природних степових ділянок, скель та інших природних ландшафтів, рясно наповнених пам’ятками історії та археології, а також культури кримськотатарського народу. У 1980-х роках науковцями пропонувалось оголосити весь півострів біосферним заповідником.

Читайте такожЗМІ: На Тузлі будівельники Керченського мосту знищують рослинність

Відео дня

"Сьогодні східна околиця Криму потерпає від нових загроз, невідомих в роки незалежності України. Найбільш відчутною серед них наразі є наслідки військових навчань на території Караларського регіонального ландшафтного парку. В минулому територія РЛП була військовим полігоном, проте в останні десятиліття цей негативний вплив не відбувався", - йдеться у повідомленні.

Наразі ж на полігоні російськими окупантами відновлено військовий аеродром.

"Порушення рослинності та ландшафтів, забруднення ґрунтів залишками вибухових речовин та неймовірний фактор непокою повністю знівелювали заповідний статус території РЛП", - зазначає організація.

На території Опукського природного заповідника, що також розміщений на Керченському півострові, і поряд з ним окупаційні війська заснували потужний військовий полігон, в тому числі для бомбометання. На полігоні вже проходили повномасштабні навчання.

"Уявити подальше гніздування зникаючих в природі степового журавля та дрохви в умовах бомбардування неможливо. З іншого боку, на територію РЛП почали звозити сміття з Керчі, що також несумісно з природоохоронним статусом території", - констатують екологи.

Найбільшою, поки нереалізованою загрозою для природи Керченського півострова, на їх думку, лишається намір транспотного сполучення через обіцяний міст через Керченську протоку.

Читайте такожУ МЗС прокоментували "морський позов" до Росії, згадали Керченський міст

"Експерти ЕПЛ вважають, що спорудження зазначеного об’єкту призведе до перетворення Керченського півострова на транзитну зону і стане причиною масштабної розбудови інфраструктури (в тому числі складських приміщень, транспортних депо тощо) вздовж проектованих транспортних шляхів, адже, як говориться у поширеному проектантами мосту відео, Керч стає "східними транспортними воротами Криму", - зазначає організація.

Екологи розцінюють останні події на Керченському півострові як загрозу техногенної катастрофи.