Сонячна енергетика / Фото REUTERS

Як повідомили УНІАН начальник управління інфраструктури, транспорту та енергозбереження Тернопільської ОДА Василь Ясіновський,  батареї облаштують на даху сесійної зали.

«Загалом даний проект коштує у межах 150 тис. грн. Ще близько 200 тис грн необхідно для встановлення цих батарей. Всі витрати окуплять себе через п’ять років функціонування, потім батареї почнуть давати прибуток. До реалізації проекту ми плануємо залучити інвесторів», – каже Ясіновський.

Він зазначив, що будівля Тернопільської обласної ради, у якій розміщується й Тернопільська обласна державна адміністрація, у загальному споживає 600 тис кВт на рік. Сонячні батареї даватимуть близько третини необхідної електричної енергії.

Відео дня

Ясіновський уточнив, що вироблена електроенергія буде подаватися у єдину державну енергетичну сітку, завдяки чому проект швидше самоокупиться.

«Для прикладу, якщо громадянин встановив у своєму господарстві сонячну батарею, отриману енергію він спочатку продає у єдину державну енергетичну сітку вартістю в 5,5 грн за 1 кВт енергії. А потім купує її по «зеленому» тарифу — 1,25 грн за 1 кВт енергії», – каже Ясіновський.

За його даними, загалом сонячні батареї функціонують вже у 70-ти домогосподарствах Тернопільської області.

Цьогоріч розроблені проекти щодо встановлення сонячних батарей в Шумському районі (виділено 21 га землі) та Підгаєцькому районі (виділено 36 га землі). Це дасть можливість виробляти близько 20% енергії, яку споживають на Підгаєччині, та близько 14 % – на Шумщині.