Зруйнована Авдіївка / Фото УНІАН

Про це міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак сказав в інтерв’ю виданню "Ліга", передає прес-служба відомства.

"Військовий конфлікт на Сході та окупація Криму - це шалена природоохоронна катастрофа для тих регіонів. Ми не можемо оцінити шкоду, яка завдана рослинності в степах, тваринному світу та річкам. Скільки лісу в національних природних парках вирубано. Я надав доручення нашим інституціям спробувати оцінити в грошах цю шкоду, але методологій оцінки немає, тому і наслідки тяжко спрогнозувати", - зазначив Семерак.

За словами міністра, можливостей щось змінити на території Криму, Донецької і Луганської областей на сьогодні немає, так як оцінити екологічну ситуацію можливо лише за космічними знімками.

Відео дня

"Бачимо, що на територіях, непідконтрольних Україні з’являються кар’єри, на яких видобувають вугілля в порушення всіх норм і стандартів, і ця шкода природі, на жаль, є непоправною. Забруднені й водні ресурсі. Скиди військової техніки впадають в ґрунтові води, в річки, а водоносна система України не підпорядковується військовим правилам. І якщо є лінія розмежування, то річка там не зупиняється, вона зайшла і вийшла, і понесла те, що вона несе",- зазначив міністр.

За словами Семерака, Україна задіює всі міжнародні інструменти тиску і заяв, для привернення уваги світової спільноти до екологічного стану в окупованих територіях. Так, на останній Асамблеї ООН з навколишнього середовища, Україна ініціювала ухвалення резолюції "Захист довкілля в районах, вражених збройними конфліктами", яка була підтримана багатьма країнами. Це був перший документ, який за останні 20 років привертає увагу міжнародної спільноти до захисту довкілля в зонах збройних конфліктів. В рамках його реалізації, ЮНЕП надаватиме допомогу таким країнам, зокрема в проведенні пост конфліктних оцінок довкілля та його відновлення.

Міністр переконаний, що недооцінювати підтримку міжнародних партнерів не потрібно.

"Коли закінчиться військовий конфлікт, а він точно закінчиться, ці резолюції будуть доказовими інструментами у вирішенні судових спорів. Тому це треба робити, і ми це робимо. Наші експерти-екологи долучаться до переговорних груп, які працюють в Мінську. Український МЗС веде міжнародний тиск на Росію, в першу чергу стосовно цих загроз, і наші експерти є в помічниках", - сказав Семерак.