Остап Семерак під час круглого столу / Фото menr.gov.ua

Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час круглого столу "Європейська інтеграція у сфері екологічної оцінки: ОВД та СЕО", який відбувся за участю міжнародних експертів, представників Європейського парламенту та народних депутатів України.

«Що може ускладнювати життя бізнесу ще більше ніж державна екологічна експертиза в тому стані, якому вона є сьогодні? Оцінка впливу на довкілля - не перешкода, а можливість для екологічно відповідального бізнесу грати за прозорими правилами та отримувати інвестиції. Це не просто формальне виконання зобов'язань перед ЄС. Насправді багато міжнародних партнерів орієнтуються у своїй діяльності на стан виконання країною міжнародних зобов'язань. І стосується це не лише проектів допомоги, а й кредитних можливостей для українського бізнесу" , - зазначив Семерак.

Читайте такожВР має намір адаптувати законодавство до європейського в частині стратегічної екологічної оцінки

Відео дня

Він зауважив, що оцінка впливу на довкілля здійснюватиметься лише щодо визначених законом видів діяльності та об’єктів.

"Хочу спростувати міф, що підприємства начебто будуть змушені проводити ОВД усіх працюючих на даних об’єктах та зазнають значних фінансових втрат, зокрема, підприємства енергетичної сфери. Законопроектом конкретно передбачено, що діючі об’єкти підлягатимуть ОВД виключно у випадках суттєвих змін у своїй діяльності", - розповів Семерак.

Водночас міністр зауважив, що перехід до європейської моделі оцінки впливу на довкілля в Україні забезпечуватиметься поетапно – з піврічним перехідним періодом, про який сказано в прикінцевих положеннях законопроекту.

Нагадаємо, 12 липня Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону "Про оцінку впливу на довкілля" (№2009а-д). Профільний Комітет ВР планує найближчим часом розглянути його у другому читанні.

Документ встановлює правові та організаційні засади оцінки впливу на довкілля, яка спрямована на попередження та запобігання шкоді довкіллю у процесі прийняття рішень про здійснення господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля.

Читайте такожПрофільний комітет Ради 21 вересня у другому читанні розгляне законопроект про оцінку впливу на довкілля

До першої категорії видів планованої діяльності та об’єктів, які підлягають оцінці впливу на довкілля, належать,зокрема, нафтопереробні заводи та теплові електростанції, деякі види будівництва та поводження з відходами; видобування нафти та природного газу на континентальному шельфі.

До другої категорії належать, зокрема, сільське господарство, лісівництво та водне господарство, видобувна, енергетична, хімічна та харчова промисловість, туризм та рекреація.

Рішення з оцінки впливу на довкілля є обов’язковим для виконання, але може бути оскаржене будь-якою фізичною чи юридичною особою в судовому порядку, зокрема, на підставі порушення процедури здійснення оцінки впливу на довкілля.