REUTERS

Про це повідомляє ТАСС.

На цей раз в паризькій мерії виступили з пропозицією до парижан і жителів столичного регіону Іль-де-Франс на цілий тиждень відмовитися від особистого автотранспорту. Відповідний заклик поширила прес-служба муніципальної адміністрації.

"Сім днів без машини: Париж запрошує мешканців Іль-де-Франс прийняти цей виклик і відмовитися на тиждень від свого забруднюючої транспортного засобу", - наголошується в заяві паризької мерії.

Відео дня

Читайте такожПорошенко назвав основні принципи нової Глобальної кліматичної угоди

Проект підготовлений владою французької столиці спільно з національним Агентством навколишнього середовища та енергії (ADEME). За задумом ініціаторів акції, мова йде про "розважальний і сприятлиий для екології захід", участь в якому буде добровільним і відкритим для всіх бажаючих. "В обмін згодні брати участь зможуть безкоштовно відкрити для себе всі переваги альтернативних видів транспорту", - запевняють організатори.

Паризький експеримент щодо відмови від особистого автотранспорту буде проходити з 19 по 25 вересня. Свої заявки мотоциклісти і автомобілісти повинні подати до 2 вересня. Потім буде проведено жеребкування і 20 переможців отримають можливість весь тиждень безкоштовно користуватися всім набором альтернативних видів транспорту, доступних в Парижі і передмістях. У їх числі - велосипеди і веломопеди з електричним приводом, вільний проїзд на громадському транспорті (метро та автобуси), необмежений доступ до міської системи прокату електромобілів Autolib і мережі спільної короткострокової оренди автомобілів.

Експериментальна акція приурочена до щорічного Дня без автомобіля, який цього року пройде в Парижі 25 вересня. Вперше він був проведений мерією французької столиці в минулому році, але тоді для руху автотранспорту були закриті лише Єлисейські поля і вулиці в центральній частині міста. Визнавши першу акцію успішною, паризька влада, давно узяла стратегічний курс на витіснення автомобілів з міських вулиць, вирішили в цьому році розширити масштаб заходу, поширивши заборону на рух відразу на всю територію міста. Таким чином, в останню неділю вересня цього року весь Париж буде відданий в розпорядження пішоходів і велосипедистів.