Рыбы-клоуны / wikipedia.org

Проте, нехай зловживання їжею з ресторанів швидкого харчування навряд чи можна вважати корисним, нездорові гастрономічні пристрасті риб можуть представляти для них незрівнянно більш серйозну небезпеку, ніж гамбургери для людей, пише MK.ru.

Читайте такожАктивісти попросили Disney врятувати вид рибок Дорі від загибелі

Вчені приступили до дослідження після того, як звернули увагу, що кількість пластику в океані, за деякими оцінками, скоро «обжене» сумарну вагу риб. Щоб з'ясувати, яким наслідкам це загрожує, дослідники провели серію експериментів, в ході яких мальків окуня вирощували у воді з різним вмістом мікрочастинок пластику. В результаті фахівці звернули увагу на цілий ряд негативних наслідків, якими загрожує їх високий вміст. Мальки, ікра яких знаходилася у воді з високою кількістю пластику, рідше вылуплялись, були менше в розмірах і гірше орієнтувалися у воді. Приміром, через слабкий нюх вони не могли завчасно відчути хижака, що досить відчутно знижувало їх шанси на виживання — в резервуарі з щуками таких риб з'їдали приблизно в чотири рази швидше, ніж тих, що росли в чистій воді.

Відео дня

Однак найдивніше відкриття, зроблене вченими, полягало в тому, у риб, що росли у воді з підвищеним вмістом пластику, вироблялися вельми дивні уподобання в їжі — замість нормальної їжі вони, в разі наданого вибору, з'їдали пластик, причому при достатній кількості пластику подібна поведінка губила риб всього за дві доби. У минулому спостерігати такий вплив микропластика на риб фахівцям не доводилося.

На думку фахівців, якщо під впливом частинок микропластика окуні починають їсти пластик замість нормальної їжі, це, зокрема, означає, що складові його речовини будуть потрапляти в організм риб, які харчуються окунями, «рухаючись» вгору по харчовому ланцюжку і завдаючи величезної шкоди цілим екосистемам. Все це, на думку дослідників, говорить про те, що забруднення океану може представляти для його мешканців ще більшу небезпеку, ніж вважалося досі.

Своє дослідження вчені опублікували в журналі Science.