5.ua

Як повідомляють в МЗС України, за даними неурядових організацій, цей документ став найбільш значимою резолюцією такого роду з 1992 року.

Резолюція була внесена Україною спільно з Євросоюзом, його 28 державами-членами, а також Канадою, Норвегією, Ліваном, Іраком, Південним Суданом, Йорданією та Демократичною Республікою Конго.

Читайте такожООН: За перші два місяці 2016 року в атмосфері Землі зросла концентрація вуглекислого газу

Відео дня

З ухваленням резолюції Україна отримала можливість додати її до міжнародного інструментарію протидії російській агресії, використання її як бази для здійснення подальших кроків у рамках ООН. Необхідність захисту довкілля в умовах конфліктів окремо відзначав президент України Петро Порошенко з трибуни ООН у рамках 70-ї сесії Генеральної асамблеї, наголошують у МЗС.

Резолюція встановлює подальші завдання ЮНЕП (Програми ООН з навколишнього середовища) з надання посиленої допомоги країнам, ураженим збройними конфліктами, зокрема у постконфліктній оцінці та відновленні; взаємодії з Комісією міжнародного права; співпраці з ЮНЕСКО в питаннях захисту природних пам’яток світової спадщини; визначає взаємозалежність захисту довкілля з дотриманням прав людини, необхідність зменшення негативного впливу на довкілля нелегальних збройних угруповань, зокрема транснаціональних, нелегальної експлуатації ними природних ресурсів і торгівлі цими ресурсами, наголошує на необхідності захисту довкілля в районах збройних конфліктів, міжнародної співпраці у цьому зв’язку, імплементації необхідних положень міжнародного права, а також врахування рекомендацій Червоного хреста у військових інструкціях і статутах тощо.