Рыбы-клоуны / wikipedia.org

З дослідженням можна ознайомитися на сторінках журналу Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, повідомляє "Газета.Ru".

Під впливом несприятливих умов, таких як підвищення температури води, актинії можуть втрачати своє яскраве забарвлення, і риба-клоунам стає складніше сховатися від хижаків. При цьому рибки дуже вимогливі при виборі актинії: найчастіше вони воліють один або кілька видів актиній і з великою неохотою залишають «свою» актинію.

У процесі дослідження вчені пропонували рибі-клоуну на вибір здорову і «вибілену» актинію. При інших рівних рибки завжди вибирали здорову, однак якщо хвора належала до переважного виду, то вибір робився на її користь.

Відео дня

Читайте такожГеофізики представили новий сценарій втрати крижаного покриву Землі

«На жаль, наше дослідження показало, що «відбілювання» не перериває симбіотичних відносин між актинією і рибою-клоуном», - пояснює Даніель Діксон з Делаверського університету, співавтор дослідження. Риби так сильно прив'язані до однієї або декількох видів актинії, що це обмежує їх можливість пристосуватися, якщо цілий риф втратив забарвлення.