арктика / Flickr, NOAA's National Ocean Service

Про це повідомляє ТАСС.

Як свідчать супутникові знімки, колір рослинного покриву, що покриває північні області Заполяр'я в літній час, змінюється з зеленого на коричневий і сірий. Норвезький науковий інтернет-портал forskning.no, посилаючись на дані Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, повідомляє, що цей феномен може пояснюватися глобальним потеплінням клімату Землі.

Читайте такожРада має намір спрямувати кошти від екологічного податку у спецфонди охорони природи

Відео дня

"За останні роки арктична рослинність стала переважно коричневою. Навесні кількість листя суттєво скоротилося у порівнянні з попередніми роками", - розповів forskning.no співробітник норвезького Центру наукових досліджень екології та клімату Крайньої Півночі "Фрам" Ярле Бьйорке.

За його словами, в останні 30 років потепління арктичного клімату призвело до суттєвого збільшення кількості зеленої рослинності в заполярних районах Канади, Норвегії і Росії, а також на острові Гренландія, що призвело до появи поняття "зелена Арктика". В останні ж роки в тих же регіонах чітко простежується зворотна тенденція.

За словами Бьйорке, однією з причин є те, що клімат заполярних районів зараз стає більш вологим. Там випадає більше снігу, який тримається довше, ніж у попередні роки та період росту рослин через це коротшає. Скорочення числа сонячних днів через підвищення хмарності також уповільнює ріст рослин. Внаслідок гористі північні області Норвегії влітку тепер покриває переважно коричневий і сухий верес.

Читайте такожПлоща льоду в Арктиці влітку може досягти рекордно низького рівня

Учені поки не знають, якими наслідками це може загрожувати. Як зазначає Бьйорке, арктичні тварини добре пристосовані до місцевих суворих умов і звикли справлятися без їжі.

Проблеми, втім, можуть виникнути у тих видів, які за останні кілька десятків років встигли звикнути до великої кількості річної рослинності. Набагато більше вчених турбує те, як масштабні зміни, які зазнає заполярна флора, можуть відбитися на темпах танення вічної мерзлоти. В ній законсервовані величезні обсяги вуглекислого газу, який здатен викликати парниковий ефект і подальше потепління клімату.