Около 370 млн евро было выделено непосредственно в связи с аварией / УНИАН

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на німецьку газету Thüringer Allgemeine.

Однак загальна сума витрат на Чорнобиль не визначена, завили в німецькому уряді.

В уряді ФРН на запит німецької партії «зелених» повідомили, що близько 370 млн євро було виділено безпосередньо у зв'язку з аварією. Ця сума включає в себе кошти на будівництво нового купола для зруйнованого реактора АЕС - на нього Німеччина виділила 97 млн євро. Ще 26 млн євро спрямовано в фонд, який відповідає за утилізацію радіоактивних відходів. На зведення купола і переробку відходів Берлін також запланував виділити ще 19 млн євро.

Відео дня

Читайте такожЧи потрібна Україні екологічна паспортизація підприємств

У період з 1986 по 1995 рік Німеччина витратила близько 200 млн євро на компенсацію фермерам. На вимірювання рівня радіації в Україні, Росії та Білорусі було спрямовано 7 млн євро, очищення заражених ділянок обійшлося Німеччині ще в 34 млн євро.

Автори запиту, депутати Бундестагу від партії «зелених» Сільвія Коттінг-Уль і Бербель Хен заявили, що ці цифри – «лише верхівка айсберга». Напередодні в інтерв'ю газеті Die Welt, Коттінг-Уль назвала «божевіллям» те, що в Україні продовжують діяти 15 атомних енергоблоків.

Читайте такожМінекології виступає за створення заповідника в Чорнобильській зоні

9 березня екологічна організація «Грінпіс» опублікувала доповідь «Атомні шрами: багаторічна спадщина Чорнобиля і Фукусіми». Організація провела тести в Брянській області Росії, Рівненській і Київській областях України і виявила перевищення допустимого вмісту цезію-137 і стронцію-90 в молоці, грибах, зерні і рибі, а також деревині, яка використовується як паливо і для будівництва. Згідно з даними «Грінпіс», ліси навколо Чорнобиля також залишаються джерелами радіації і загрожують довколишнім поселенням повторним забрудненням. На контамінованих територіях нині проживає близько 5 мільйонів чоловік, вони досі піддаються як зовнішньому опроміненню з навколишнього середовища, так і внутрішньому через місцеві продукти, вважають екологи.

Читайте такожЕко-проекти в Україні: міжнародна допомога

Довідка УНІАН. Зона відчуження Чорнобильської АЕС, звана також Чорнобильська зона відчуження, а в 1986-1987 рр. іменувалася 30-кілометровою зоною, - заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Чорнобильська зона включає в себе північ Іванківського району Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип'ять, північ Поліського району Київської області.