полесское чернобыльская зона / chornobyl.com.ua

Про це на брифінгу повідомила виконуюча обов'язки міністра екології Ганна Вронська, зазначивши, що з боку міністерства всі документи готові.

«Такий заповідник створюється указом президента. Всі документи, які вимагалися з боку Міністерства екології, ми підготували, вони зараз знаходяться в Адміністрації президента, і ми сподіваємося, що президент підтримає цю ідею і підпише цей указ саме до 26 квітня, коли ми відзначатимемо 30-у річницю Чорнобильської трагедії», - сказала Вронська.

За її словами, створення заповідника передбачає поділ кордонів Чорнобильської зони відчуження, зокрема, 10-кілометрова зона навколо Чорнобильської АЕС залишиться для промислового використання, а решта території 30-кілометрової зони отримає статус біосферного-заповідного фонду (майже 200 тисяч гектарів земель).

Відео дня

Читайте такожУкраїнцям відновлять доплату за роботу в Чорнобильській зоні відчуження

Планується, що територія заповідника буде охоронятися та вільного доступу для відвідування цієї території, як і зараз, не буде.

«Ми там хочемо зберегти природу, яка притаманна нашому Поліссю», - уточнила в.о. глави міністерства.

При цьому Вронська зазначила, що якщо президент підпише указ про створення заповідника до річниці трагедії на ЧАЕС, то це дозволить обговорити перспективи розвитку і використання зони відчуження 26 квітня в Києві на форумі, в якому візьмуть участь міжнародні делегати і представники країн-донорів.

Читайте такожТварини у районі Чорнобиля сліпнуть через радіацію — вчені

За її словами, якщо плани щодо створення заповідника вдасться реалізувати, то міністерство має намір також створити в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» транскордонний українсько-білоруський біосферний резерват загальною площею близько 500 тисяч гектарів.

«Це європейська практика, і наша практика співпраці з сусідніми країнами, а також це свідчить про наше бажання розширити межі природоохоронних територій», - додала Вронська.

Довідка УНІАН. Зона відчуження Чорнобильської АЕС, також звана Чорнобильською зоною відчуження — заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Зараз площа зони становить близько 260 тисяч гектарів.

Чорнобильська зона включає в себе північ Іванківського району Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип'ять, а також північ Поліського району Київської області.