Янтарь / Фото УНИАН

Міністерство екології та природних ресурсів України (Мінекології) виступає за якнайшвидше посилення відповідальності за нелегальний видобуток бурштину.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявила заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць.

«За нашими оцінками, кримінальна та адміністративна відповідальність, передбачена чинним законодавством за незаконний видобуток бурштину, не ефективна... Тому першим кроком до наведення порядку в цій сфері є посилення кримінальної відповідальності», - сказала Коломієць.

Відео дня

Вона також відзначила, що право на видобуток бурштину повинні мати не тільки державні, а й приватні компанії з якісним обладнанням і технологіями, що завдає мінімальної шкоди природі. При цьому компанії для одержання дозволу на видобуток каменю мають здійснити рекультивацію земель.

За її словами, нелегальний видобуток бурштину в Україні ведеться у величезних обсягах, в той час як державні компанії, що мають ліцензію, простоюють. «За різними оцінками, незаконний обіг бурштину в Україні оцінюється в 250-300 млн дол. щорічно», - наголосила Коломієць.

Разом з тим вона відзначила, що колосальних збитків завдається не тільки бюджету, який недоодержує десятки мільйонів гривень податків та митних платежів, а й екології: нелегальні видобувачі не піклуються про рекультивацію вироблених родовищ, і вони затоплюються. Крім того, діяльність з видобутку бурштину ведеться за участю злочинних угруповань. На сьогоднішній день до найбільш проблемних територій, де відбувається незаконний видобуток бурштину, належать Рівненська, Волинська і частина Житомирської області.

У свою чергу присутній на прес-конференції голова державної компанії «Українські поліметали» Костянтин Лісничий стверджує, що щорічно з України незаконно експортується понад 100 тонн бурштину. При цьому, за офіційними даними, в країні видобувається лише 4 тонни.

Разом з тим ряд інших експертів під час прес-конференції висловили думку, що в Україні необхідно провести комплексний аудит ресурсного потенціалу надр і потужностей видобутку корисних копалин, а також створити спеціальну біржу, на якій буде продаватися бурштин, оскільки зараз він незаконно вивозиться з країни.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2015 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект закону «Про видобування та реалізацію бурштину», покликаного сприяти скороченню незаконного видобутку бурштину.

У середині липня Міністерство екології та природних ресурсів України повідомило, що відкликає всі дозволи на видобуток бурштину, які були видані в 2015 році. У відомстві зазначили, що ліцензії видаватися не будуть на час розроблення прозорого механізму регулювання діяльності з видобутку та реалізації бурштину.

Довідка УНІАН. Україна посідає друге місце в світі за запасами бурштину, при цьому відрізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах.