uriffm.org.ua

Як повідомляє прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, члени експедиції на чолі із старшим науковим співробітником ДП «Поліський філіал УкрНДІЛГА» Василем Бородавкою означили межі території, на якій пошкоджено дерева, їх віковий і кількісний склад, буферні зони, а також визначили ймовірну причину всихання.

Як зазначається в повідомленні, йдеться про цілий комплекс стовбурних шкідників і хвороб, зокрема короїда вершинного, лубоїда соснового, синю соснову златку, короїда шестизубого (стенографа), кореневу губку й інших.

За словами Бородавки, декотрих із цих шкідників, за визначенням автора підручника «Комахи України» Василя Козака, раніше у поліських лісах навіть для наукових досліджень не просто було знайти. Тепер їх присутність масова.

Відео дня

Бородавка вважає, щоб врятувати бодай частину деревини хворих деревостанів потрібно за найкоротший термін провести санітарні рубки, деревину вивезти для переробки, а хвою і рештки кори спалити. Інакше є загроза зараження інших лісів, зокрема і так званих недоторканих «дерев майбутнього», які знаходяться у безпосередній близькості з хворими.

uriffm.org.ua